Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny fil. jako dějiny pol. myšlení III (KFI / DFDP3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / DFDP3 - Dějiny fil. jako dějiny pol. myšlení III, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Novodobé dějiny politické filosofie: teorie státu, teorie občanských a lidských práv klasičtí liberálové a antiliberálové. Filosofie občanské rovnosti a rovnosti národů. Spor občanské rovnosti (politického a ekonomického liberalismu) a národnostně obrozeneckých hnutí. Občanství versus tradice.Teorie demokracie: de Tocqueville

Získané způsobilosti

Studenti budou důkladně obeznámeni s problémy osvícenského filosofického a politického myšlení, jež zůstávají jako předpoklady naší modernity.

Literatura

Immanuel Kant. Co je osvícenství?. John Locke. Dopis o toleranci. Fr.M.A.Voltaire. Filosofické listy, Rozprava o snášenlivosti, Pojednání o mravech a duchu národů, Candide. Hobbes. Leviathan, O občanovi. Blaise Pascal. Myšlenky, Dopis venkovanovi. A. de Tocqueville. O demokracii v Americe. Montesquieu. O duchu zákonů. Jean-Jacques Rousseau. O společenské smlouvě. Lynn Huntová. Francouzská revoluce. Politika, kultura, třída. Michel Foucault. Je třeba bránit společnost; Zrození biopolitiky. Paul Hazard. La crise de la conscience européenne; La pensée européenne de Montesquieu a Lessing . Fr. Furet. Promýšlet francouzskou revoluci. Mona Ozoufová. Revoluční svátky 1789 - 1799. Edmund Burke. Úvahy o francouzské revoluci. Thomas Paine. Zdravý rozum; Lidská práva; Věk rozumu.

Požadavky

Sledovat přednášky, studovat literaturu, vypracovat esej na dané téma.

Garant

prof. PhDr. Petr Horák, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Petr Horák, CSc.