Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny fil. jako dějiny pol. myšlení IV (KFI / DFDP4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / DFDP4 - Dějiny fil. jako dějiny pol. myšlení IV, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Novodobé a současné politické filosofie inspirované kritikou liberalismu a liberální demokracie, pokušení totalitarismem, demokracie chápaná znovu jako univerzální model, sociální stát, kritika evropského universalismu, krize politiky.

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni s těmi proudy novější a současné filosofie, jež zakládají zpochybnění liberální demokracie, lidských práv a humanismu a naopak s těmi, jež vedly k jejich obnově a upevnění.

Literatura

F.A.Hayek. Cesta do Otroctví. Max Horkheimer-Theodor W. Adorno. Dialektika osvícenství. Praha, 2009. Jan Patočka. Kacířské eseje. Raymond Aron. Opium intelektuálů. K.R.Popper. Otevřená společnost a její nepřátelé. T.G.Masaryk. Rusko a Evropa. T.G.Masaryk. Světová revoluce. Hannah Arendtová. Totalitarismus; Esej o revoluci. Albert Camus. Člověk revoltující. Isaiah Berlin. Eseje o svobodě. Praha, 1999. Emmanuel Wallerstein. Evropský univerzalismus. Rétorika moci. Praha, 2008. Ralf Dahrendorf. Hledání nového řádu. Praha - Litomyšl, 2007. Emilio Gentile. Politická náboženství. Brno, 2008. MichelFoucault. Zrození biopolitiky. Brno, 2009.

Požadavky

Návštěva přednášek, studium literatury, esej na doporučené téma z politické filosofie.

Garant

prof. PhDr. Petr Horák, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Petr Horák, CSc.