Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fenomenologie (KFI / FENO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / FENO - Fenomenologie, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška: Úvod do Husserlovy fenomenologie1. Několik úvodních poznámek k Husserlovi, jeho dílu a fenomenologii2. Filosofie aritmetiky; Husserl a Frege; Logická zkoumání I, II.3. Pojmy: vědomí a intencionalita, retence a protence; apercepce; vejmutost a vejmuté; k věcem samým, fenomén a další pojmy4. Kritika subjekt-objektového rozdělení, positivismu a psychologismuStrukturní momenty intencionality:5. Intencionální akt a objekt; intencionální matérie či smyslová látka; kvalita aktů6. Aktový prožitek představování a aktová představa či smyslový názor7. Kategoriální akt a kategoriální názor či názor podstaty; kategoriální významová forma; kategoriální forma či formování8. Vyjadřující, významové akty; akt koligace; jedno a více paprsčité akty; akty s jednočlennou a členitou matérií; další pojmy9. Prázdná a naplněná intence; nepřímá reprezentace (před-stavování) či nevlastní znázornění10. Otázka poznání, pravdy, evidence, náhledu reality; filosofie jako přísná věda11. Přechod od Logických zkoumání k Ideji fenomenologie a Idejím k čisté fenomenologii a fenomenologické filosofii I, II.12. Úvod do Ideen: generální teze světa, epoché, fenomenologická a transcendentální redukce, transcendentální subjektivita a další pojmy.

Získané způsobilosti

Osvojení si fenomenologické metody umožňuje vyrovnat se jak s předchozí filosofickou tradicí, tak pochopit novější tendence ve filosofii, jež jsou namnoze ovlivněny právě fenomenologií. Rovněž tak lze z fenomenologického východiska lépe porozumět nosným momentům (novověké vědě a technice) společenského rozvoje v planetárním měřítku.

Literatura

Röd, W. Fenomenologie Edmunda Husserla. In: Filosofie 19. a 20. století II, s. 185?285.. Praha, 2006. HUSSERL, E. Ideje k čisté fenomenologii. Praha : Oikúmené, 2004. Blecha, I. Proměny fenomenologie. Bernet, Kern, Marbach. Úvod do myšlení Edmunda Husserla. Praha 2004. BLECHA, I. Husserl. Olomouc, 1996. Husserl, E. Idea fenomenologie (a dvě studie J. Patočky k problému fenomenologie). Praha Oikoymenh, 2001. Hopkins, B. Intentionality in Husserl and Heidegger. Dordrecht, Kluwer Academic, 1993. Husserl, E. Logická zkoumání I., II. Patočka, J. Úvod do fenomenologie. Patočka, J. Úvod do Husserlovy fenomenologie. In: Fenomenologické spisy II. Praha, 2009.

Požadavky

Pravidelná a aktivní účast na přednáškách i seminářích.Ověření domácí četby minimálně dvou knih vybraných z doporučené literatury (po dohodě možno vybrat i jinou literaturu).

Garant

Mgr. Filip Grygar, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Filip Grygar, Ph.D.