Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Latina pro filozofy IV (KFI / LATF4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / LATF4 - Latina pro filozofy IV, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zájmena tázací, vztažná a neurčitá; tázací věty, přímé otázky.Aktivní indikativ plusquamperfekta a futura II.; aktivní konjunktiv perfekta a plusquamperfekta; cum historicum, věty přací, věty podmínkové.Supinum; participium perfekta a futura.Pasivní tvary indikativu perfekta, plusquamperfekta, futura II.; opisné časování činné.Souslednost časů, nepřímé otázky.Ablativ absolutní.Gerundium, gerundivum.

Získané způsobilosti

Studenti získají následující způsobilosti: znalost zájmen ukazovacích, tázacích, vztažných, neurčitých a záporných, pasivní tvary indikativu perfekta, aktivní a pasivní tvary indikativu plusquamperfekta a futura II., opisné časování činné, participia, supinum, ve větné skladbě znalosti vět přacích, podmínkových, tázacích, přímých a nepřímých otázek, cum historicum, souslednost časů, schopnost číst stěžejní texty klasických autorů a latinských historických a filozofických pramenů.

Literatura

KUŤÁKOVÁ, E.; SLABOCHOVÁ, D. Ad fontes cursus latinus. Praha, 2000. PECH, J. Latina pro gymnasia I., II. Praha, 1996. ZACHOVÁ, J. Latina pro historiky a archiváře. Praha, 1994. BARTONĚK, A. Latina pro posluchače filosofické fakulty, 10. přeprac. vydání. Brno, 2003. NOVOTNÝ, F. a kol. Základní latinská mluvnice. Praha, 1992.

Požadavky

Podmínkou k získání zápočtu, zkoušky je pravidelná docházka na hodiny, nejvýše 3 neomluvené absence za semestr. Dosažení příslušného hodnocení v zápočtové, zkouškové písemné práci.

Garant

PhDr. Vojtěch Balík

Vyučující

PhDr. Vojtěch Balík