Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy moderního myšlení I (KFI / MOMY1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / MOMY1 - Základy moderního myšlení I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Východiskem moderní či novověké individuality je pojem subjektu. V tradici Descartova ego cogito je subjekt chápán jako subjekt vědění či poznání. Hlavní pozornost se zaměřuje na problém vědomí, které je založeno na sebevědomí jako vědoucím sebevztahu subjektu. Tato problematika je rozpracována v Kantově Kritice čistého rozumu v problému transcendentální apercepce. Cílem předmětu je představit tuto problematiku i v souvislosti s její interpretací ve filosofii 20. století, především u M. Heideggera, který na ni kriticky navazuje.

Získané způsobilosti

pochopení filosofického problému, interpretace filosofického textu

Literatura

CHOTAŠ, J., KARÁSEK, J. Dedukce, kategorie, sebevědomí. Praha, 2002. HEIDEGGER, M. Fenomenologická interpretace Kantovy Kritiky čistého rozumu. Praha, 2004. KUNEŠ, J. Kant a otázka subjektu. Praha, 2008. KANT, I. Kritika čistého rozumu. Praha, 2001.

Požadavky

Zápočet obdrží student, který se zúčastní stanovených individuálních a skupinových konzultací a odevzdá 4 strany textu obsahující osnovu práce v podrobném členění a rešerši literatury či jiných pramenů, formulaci hypotézy či otázky a popis použitých metod.

Garant

Mgr. Jan Kuneš, Ph.D.