Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Noetika II (KFI / NOET2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / NOET2 - Noetika II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výklad se soustředí především na rozbor ústředních noetických pojmů poznání, vědění, faktu, pravdy, evidence a jejich metodologického významu ve filosofických a vědeckých teoriích poznání uvedeného období. Pozornost bude zejména věnována teorii verifikace a falzifikace vědeckých teorií, teorii jazykových her, moderním logickým teoriím pravdy, empiristickým a racionalistickým teoriím poznání, kontroverzi mezi vědeckým vysvětlením a hermeneutickým porozuměním, pozitivistické teorii poznání a moderním transcendentalistickým a dialektickým teoriím poznání. V závěru kurzu budou probírány pragmatické koncepce poznání a moderní teorie růstu vědeckého poznání a analytické filosofie jazyka.

Získané způsobilosti

Studenti získají komptenci porozumění základním východiskům, pojmům a metodám poznání od noetiky 18.století až po noetické teorie poznaní 20.století.

Literatura

HEIDEGGER, M. Bytí a čas. Praha : Oikúmené, 1996. POPPER, K. Conjectures and Refutations. London , 1969. HEGEL, G.W.F. Fenomenologie ducha. Praha : Academia, 1960. WITTGENSTEIN, L. Filosofická zkoumání. Praha : Filosofia, 1998. HUSSERL, E. Karteziánské meditace. Praha : Svoboda, 1993. KANT, I. Kritika čistého rozumu. Praha : Oikúmené, 1997. KANT, I. Prolegomena ke každé příští metafyzice, jež se bude moci stát vědou. Praha : Svoboda, 1972. FAYERABEND, P. K. Rozprava proti metodě. Praha : Aurora, 2001. KUHN, T. S. Struktura vědeckých revolucí. Praha : Oikúmené, 1997. DESCARTES, R. Úvahy o první filosofii. Praha : Svoboda, 1970. GADAMER, H-G. Wahrheit und Methode. Tübingen : J.C.B. Mohr, 1972.

Požadavky

Účast na seminářích je povinná.Zápočet je udělen na základě vypracované a prezentované semestrální práce na jedno ze zadaných témat a písemného zápočtového testu.

Garant

doc. Mgr. Tomáš Bubík, Ph.D.