Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kap. z dějin české fil. I (KFI / VKDC1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / VKDC1 - Vybrané kap. z dějin české fil. I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem kursu je historický a systematický výklad dějin českého filosofického myšlení a filosofie v českých zemích s těžištěm v problematice 19. a 20. století. Hlavní témata a osobnosti: pojem a problém dějin české filosofie a filosofie v českých zemích; východiska: husitství a jeho dědictví, česká cesta reformace; předmoderní tradice a reflexe (Komenský, Balbín); filosofie v době pobělohorské; filosofie a věda jako tvůrce ?národního obrozeníů (Palacký, Purkyně); klasikové české filosofie 19. století ? Bolzano a Smetana; hlavní linie české filosofie 20. století: TGM, E. Rádl, J. Patočka; podněty a rozpad multikulturní a multinacionální společnosti; filosofie mezi ideologiemi a disentem, filosofie a lidská práva.

Získané způsobilosti

Studenti získají potřebné znalosti a kompetence z oblasti dějin české filosofie a filosofie v českých zemích, které jim umožní porozumění dalším problémům v humanitních vědách a ve vědách obecně v tomto specifickém historickém a kulturním kontextu. Kompetence se týkají zejména práce s odbornou literaturou, znalosti nejvýznamnějších osobností české filosofie a konkrétního historického a systematického vhledu do vztahu mezi filosofií, vědou, náboženstvím a politikou.

Literatura

ZOUHAR, J. A KOL. Demokracie je diskuse? Česká filosofie 1918-1938. Olomouc, 2005. KOHÁK, E. Domov a dálava. Kulturní totožnost a obecné lidství v českém myšlení. Praha, 2009. BLECHA, I. Edmund Husserl a česká filosofie. Olomouc, 2003. SOUSEDÍK, S. Filosofie v českých zemích mezi středověkem a osvícenstvím. Praha, 1997. Slovník českých filosofů. Brno, 1998. Čapková, K. Češi, Němci, Židé? Národní identita Židů v Čechách. Praha, 2005. HERMANN, T. Emanuel Rádl a české dějepisectví. Kritika českého dějepisectví ve sporu o české dějiny. Praha : Filosofická fakulta UK, 2002. Císařovská, B. a Prečan, V. (eds. Charta 77: Dokumenty 1977-1989. Praha, 2007. KOHÁK, E. Jan Patočka. Praha, 1993. KAMPITS, P. Malé dějiny rakouské filosofie. Praha, 1995. DAYOVÁ, B. Sametoví filozofové. Brno, 1999.

Požadavky

Účast na přednáškách. Vypracování zkouškového testu na podkladě probírané látky a zadané literatury.

Garant

Mgr. Tomáš Hejduk, Ph.D.