Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kap. z dějin české fil. II (KFI / VKDC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFI / VKDC2 - Vybrané kap. z dějin české fil. II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky jsou určeny pro studenty oboru filosofie. V tomto kurzu bude podán systematický výklad o dějinách českého filosofického myšlení. Studenti budou v chronologickém pořadí seznamováni s nejvýznačnějšími osobnostmi české filosofie i filosofie pěstované v českých zemích představiteli jiných národů. Přednášky budou zaměřeny k těmto okruhům: české reformační myšlení (Jan Hus a jeho předchůdci, Jan Jesenský, Petr Chelčický, Jan Amos Komenský), filosofie v českých zemích v době pobělohorské, filosofie v době národního obrození (František Palacký), český herbartismus, filosofie 20. století (T. G.Masaryk, L. Klíma, E. Rádl, J. Patočka, K. Kosík, M. Machovec). Přednášky budou směřovat k objasňování vztahu české a světové filosofie, k problémům spjatosti českého myšlení s historicko-politickou situací doby a k promýšlení otázek o smyslu českých dějin.

Získané způsobilosti

Studenti získají potřebné znalosti a kompetence z oblasti dějin české filosofie a filosofie v českých zemích, které jim umožní porozumění dalším problémům v humanitních vědách a ve vědách obecně v tomto specifickém historickém a kulturním kontextu. Kompetence se týkají zejména práce s odbornou literaturou, znalosti nejvýznamnějších osobností české filosofie a konkrétního historického a systematického vhledu do vztahu mezi filosofií, vědou, náboženstvím a politikou.

Literatura

STRAKA, J., HYHLÍKOVÁ, V. Diplomová práce. Praha : SPN, 1987. BITLJANOVÁ, V., ŠAFFKOVÁ, Z. Diplomová práce, krok za krokem. Liberec: Technická univerzita, 2006. UMBERTO, E. Jak napsat diplomovou práci. Olomouc: Votobia, 1997. ISBN 80-7198-173-7.

Požadavky

Zápočet obdrží student, který se zúčastní stanovených individuálních a skupinových konzultací a odevzdá 4 strany textu obsahující osnovu práce v podrobném členění a rešerši literatury či jiných pramenů, formulaci hypotézy či otázky a popis použitých metod.