Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýzy textů s projevy nacionalismu (KLKS / ATPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / ATPS - Analýzy textů s projevy nacionalismu, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cíl a smysl semináře, průběžné a výstupní požadavky, metodologické postupy.2. Přehled významných událostí a vývojových proudů "dlouhého" 19. století (s důrazem na dějiny českých zemí v historickém rámci habsburské monarchie).3. Pohled na zrod a vývoj českého nacionalismu a jeho různých forem.4. Projevy tohoto nacionalismu v konkrétním dobovém tisku a prezentace vlastních výzkumů.

Získané způsobilosti

Získat dovednost přečíst s porozuměním odborný text a kriticky ho okomentovat.Naučit se pracovat s pramenným materiálem textové povahy, podle zadaných kritérií jej zpracovat a vyhodnotit.

Literatura

HROCH, Miroslav. Na prahu národní existence: touha a skutečnost. Praha, 1999. Hroch, Miroslav. Národy nejsou dílem náhody. Praha, 2009. Květy. Národní knihovna České republiky. URL: . Macura, Vladimír. Znamení zrodu (České národní obrození jako kulturní typ). Jinočany, 1995. URBAN, Otto. Česká společnost 1848-1918. Praha, 1982. LNĚNIČKOVÁ, Jitka. České země v době předbřeznové: 1792-1848. Praha, 1999.

Požadavky

Studium zadané odborné literatury, aktivní účast při diskuzích na určená témata a přednesení referátu o výsledcích zpracování individuálně zadaných textů (tyto výsledky budou odevzdány i v písemné podobě).

Garant

doc. PhDr. Jana Bartůňková, CSc.