Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Demografie Bulharska a Balkánu (KLKS / BLDB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / BLDB - Demografie Bulharska a Balkánu, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod - teoretický nástin problémuPředmět demografie - vymezení discipliny, její tradice v bulharském kontextuDemografické parametry jihoslovanských zemí dnesSpecifika demografické situace v BulharskuDemografie národnostních menšin v jihoslovanských zemíchHistorická retrospektiva demografických procesů (od poč. 20. století do roku 1918)Meziválečné období v pohledu demografických proměnDruhá světová válka a demografické proměnyDemografická situace jihoslovanských zemích po r. 1945 - nástin základních problémůDemografické reálie Srbska a MakedonieBosenská válka a její odraz v demografiiMigrace, emigrace a pečalbarstvíDemografické perspektivy jihoslovanských zemí, shrnutí problému

Získané způsobilosti

Studenti získají všeobecnou představu o demografii, jejích kategoriích a především významu pro dané národní společenství. Budou schopni relevantně chápat odraz historických událostí na stavu populace za užití demografických metod statistiky a pracovat se základními údaji získanými ze sčítání obyvatel.

Literatura

JOVANOVIĆ, M. Between the archives and the field: a dialogue on historical anthropology of the Balkans, Udruženje za društvenu istoriju. Graz, 1999. HLADKÝ, L. Bosenská otázka v 19. a 20. století. Brno, 2005. SRB, V.; KUČERA, M.; RŮŽIČKA, L. Demografie. Praha, 1971. MAŘÍKOVÁ, H.; PETRUSEK, M.; VODÁKOVÁ, A. Demografie (nejen) pro demografy. Praha, 1998. ŠATAVA, L. Jazyk a identita etnických menšin : možnosti zachování a revitalizace. Praha: Cargo Publishers, 2001. ŠATAVA, L. Národnostní menšiny v Evropě. Praha, 1994. PELIKÁN, J. Národnostní otázka ve Svazové republice Jugoslávii. Geneze - vývoj - perspektivy. Praha, 1997. KALIBOVÁ, K. Úvod do demografie. Praha: Karolinum, 1997. PAVLÍK, Z.; RYCHTAŘÍKOVÁ, J.; ŠUBRTOVÁ, A. Základy demografie. Praha: Academia, 1986. MAUR, E. Základy historické demografie. Praha, 1978.

Požadavky

Aktivní účast na kurzu (80 %). Samostatná písemná práce na zvolené téma.

Garant

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.