Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bulharský jazyk I (KLKS / BLJ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / BLJ1 - Bulharský jazyk I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod - základní údaje o bulharštině.Bulharština a její fonetické zvláštnosti, osvojení cyrilice (bulharské azbuky), výslovnostsamohlásek; vokalismus v bulharštině - vokalismus přízvučný a nepřízvučný.Představování a seznamování, vazba "Jak se jmenujete /-eš?" a "Odkud jste / jsi?". Základní společenské obraty - pozdravení, prosby a poděkování.Osobní zájmena, sloveso být a mít v přítomném čase - jejich významy.Oslovení, dialog "Jak se máte?", vyjádření souhlasu / nesouhlasu. Všední život, popis dne, názvy dnů, měsíců.Podstatná jména a jejich kategorie - rod a číslo.Určování času - vazba "kolik je hodin?", "kolikátého je?"Bulharština a vyjadřování pádových situací - funkce předložekPopis rodiny, její členové a příbuzenské vztahy.Přídavná jména a jejich kategorieDovolená a volný čas; téma: "Kam pojedeme na prázdniny?"Bulharské sloveso - konjugace tří slovesných třídCestování, dopravní prostředky. Dialog: "Jak se dostanu do?/na??" Na letišti, nádraží. Ve vlaku - v letadle.Minulé časy v bulharštině - jejich význam a tvořeníNázvy zemí, států a historických územíBulharské perfektum a plusquamperfektumNázvy obyvatel zemí a městStupňování přídavných jmen a příslovcí - tvoření, specifika a významy.Objednáváme si v restauraci. Cukrárna, kavárna, vinárna - názvy pokrmů a nápojů.Bulharská národní kuchyně.Osobní zájmena v pádových situacích - specifika bulharštiny, zájmena tázací a ukazovací.Píšeme dopis, oslovení a některé obraty často užívané v písemném styku. Na poště.Zájmenná příslovce - její významy a kontextyNakupování - v obchodě; dialog "Prosím vás, kolik stojí??". Názvy obchodů a jejich sortimentu.Nástin číslovek v bulharštině - jejich užití a specifikaKultura - umění, literatura, hudba. Knihy a literatura.

Získané způsobilosti

Posluchači by měli získat v průběhu prvního semestru praktické bulharštiny základní znalost jazyka ve všech ohledech. Měli by si osvojit všechny důležitější charakteristiky jazyka, jeho fonetické vlastnosti a základní mluvnickou stavbu. Rovněž by měli být schopni poradit si se základními jazykovými situacemi, s nimiž se mohou v běžném životě setkat.

Literatura

Koleva-Zlateva, Živka; Emilijanovska, Borjana. Az govorja bălgarski. Bălgarski ezik za čuždenci I. Veliko Tărnovo, 2007. HORA, K. Bulharsko-český slovník. Praha, 1959. KUFNEROVÁ, Z. Bulharština pro samouky. Praha, 1987. GLADKOVÁ, H. Učebnice bulharštiny. Praha, 1996. Chadžieva, Elena (ed.). Bălgarski ezik za čuždenci : obšt kurs . Sofija, 2006. Kol.aut. Bulharština : konverzace . Brno, 2010. Zidaro-Kounová, Sirma. Česko-bulharská konverzace . Ostrava, 2006. Andrejčin, Ljubomir. Osnovna bălgarska gramatika. Sofija, 1978. BUBLOVÁ, M. Učebnice bulharštiny I. Praha, 1984.

Požadavky

aktivní účast na kurzu; domácí příprava,Účast v rozsahu 80%, zvládnutí závěrečného testu a rozhovoru.

Garant

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.