Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bulharsko-české jaz. a jazykověd. vztahy (KLKS / BLJV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / BLJV - Bulharsko-české jaz. a jazykověd. vztahy, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod - metodologie kurzu.Základní gramatické parametry současné češtiny a bulharštiny.Staroslověnština a její význam pro česko-bulharské jazykové vztahy.Chápání bulharského jazyka v dobách obrození a jeho "objevování".Bulharská a česká jazyková otázka v době obrození.Česká kulturní invaze" v Bulharsku a jazyková otázka.Bulharská slovesnost v českém prostředí - jazykové aspekty.Konstantin Jireček a česko-bulharské (jazykové) vztahy.Tradice bulharsko-českého jazykovědného bádání.Tradice výuky bulharštiny v českém prostředí a češtiny v Bulharsku.Vztah "jazyk a socium" v Bulharsku a v českých zemích.Současná jazyková situace v bulharštině a češtině.

Získané způsobilosti

Student získá povědomí o česko-bulharských kontaktech v jazykovědné oblasti a o tradicích výuky bulharského jazyka v českém prostředí a češtiny v Bulharsku.

Literatura

Todorov, Veličko. Čechi v Bălgarija - istorija i tipologija na edna civilizatorska rolja. Čast părva. Sofija, 1995. AMORT, Č. a kol. Dějiny československo-bulharských vztahů. Praha, 1980. Hronková, Dana; Manolova-Motejlová, Marija; Mandažieva, Eli (eds.). Kapitoly z minulosti česko-bulharských kulturních vztahů ? antologie komentovaných textů I?II. Praha, 2007. VIDENOV, M. Současná bulharština. Kapitoly z jejího vývoje. Praha, 1978. TODOROV, V. Úvod do bulharistiky. Průvodce po dějinách česko-bulharských vztahů. Praha, 1992. URBAN, Z. Z dějin česko-bulharských kulturních styků. Praha, 1957. Penčev, Vladimír. Bălgaro-češki folkloristčini kontakti prez Văzraždaneto. Sofija , 1994. Pavlov, Ivan. Bălgaro-češki literaturni paraleli I - II. Sofija, 1983. Urban, Zdeněk. Čechi i Bălgari. Kulturni vzaimootnešenija. Sofija, 1981. Bartůšková, Sylva (ed.). Československo-bulharské kulturní vztahy. Tradice a perspektivy bádání. Brno, 1990. Páta, Josef. Několik kapitol z dějin styků česko-bulharských. Praha, 1917. WEINGART, M. Slovanské spisovné jazyky v době přítomné. Praha, 1937. Úloha české inteligence ve společenském životě Bulharska po jeho osvobození. Sborník příspěvků z mezinárodní vědecké konference. Praha, 2008. HORÁLEK, K. Úvod do studia slovanských jazyků. Praha, 1962. HORÁLEK, K. Základy staroslověnštiny. Praha, 1961.

Požadavky

Aktivní účast na kurzu, samostatná písemná práce na zvolené téma.

Garant

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.