Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní dějiny Bulharska (KLKS / BLKD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / BLKD - Kulturní dějiny Bulharska, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Teoretický vhled do problematiky.Pojem kultura a dějiny kultury v bulharské tradici.(vztah dějin kultury k dějinám umění; souvislosti mezi dějinami kultury a dalšími humanitními vědami - historiografií, etnografií, etnologií, historickou antropologií, archeologií).Význam "centra" a "periferie" pro chápání národní kultury.Dějiny hmotné a materiální kultury bulharského prostoru předslovanského období.Místo a význam thrácké kultury.Procesy slavonizace bulharského území a jejich odraz v kulturní tvářnosti.Bulharská státnost a kulturní život.Zlatý věk bulharské kultury.Tradice lidové kultury napříč bulharskými dějinami.Etnokulturní charakter Bulharů a folklór.Kulturní vývoj v době bulharského obrození.Proměny kulturní tvářnosti Bulharska v průběhu 20. století (tématická konkretizace s ohledem na jednotlivé oblasti kulturní činnosti).Bulharská kultura po roce 1990.Shrnující úvahy - kulturní potenciál Bulharska v závěrečné skice.

Získané způsobilosti

Posluchači budou schopni analyzovat a vymezit základní kapitoly dějin kulturní činnosti na území Bulharska ve smyslu duchovní i hmotné kultury, relevantně definovat bulharské kulturní dialogy s Evropou, Východem či se sousedy.

Literatura

Chadžinikolov, V. (ed.). Bălgarska narodna kultura . Sofija, 1981. Genčev, Nikolaj. Bălgarskata kultura XV-XIX v. : Lekcii . Sofija, 1988. Rychlík, Jan. Dějiny Bulharska. Praha, 2000. Rychlík, Jan; Kouba, Miroslav. Dějiny Makedonie. Praha, 2003. WAKARELSKI, Ch. Etnografia Bułgarii. Wroclaw, 1965. Kol.aut. Istorija na Bălgarija v četirinadeset toma. Sofija, 1991. Rychlík, Jan a kol. Mezi Vídní a Cařihradem 1 (Utváření balkánských národů). Praha, 2009. DOROVSKÝ, I.; HRONKOVÁ, D. a kol. Slovník spisovatelů - Bulharsko. Praha, 1978. Romanska, Cvetana. Bălgarsko narodno poetično tvorčestvo . Sofija, 1969. CVIJIČ, J. Balkánské otázky. Kulturní a politicko-zeměpisné stati. Praha, 1924. CZAJKA, H. Bohaterska epika ludowa Słowian południowych - Struktura treści, Zakład Narodowy im. Ossolińskich. Krakow, 1976. ZÁSTĚROVÁ, B. a kol. Dějiny Byzance. Praha, 1994. AMORT, Č. a kol. Dějiny československo-bulharských vztahů. Praha, 1980. GUSEV, V. J. Estetika folklóru. Praha, 1978. Krăstev, Venelin (ed.). Iz istorijata na bălgarskata muzikalna kultura : XIX i načaloto na XX v. : Sbornik statii. Sofija, 1979. Dinekov, Petăr i kol. Kirilo-metodievska enciklopedija I ? IV. Sofija, 2003. CHROPOVSKÝ, B. Slované. Historický, politický a kulturní vývoj a význam. Praha: Orbis, 1989. KUBA, L. Slovanstvo ve svých zpěvech, Hudební matice Umělecké besedy. Praha, 1928. KVAPIL, M.; NEDVĚDOVÁ, M. a kol. Slovník spisovatelů - Jugoslávie. Praha, 1979. VÁŇA, Z. Svět dávných Slovanů. Praha, 1983. BOUZEK, J. Thrákové. Praha, 1990. GRUBE, E. J. Umění světa - Islámské umění. Praha, 1973.

Požadavky

Aktivní účast na kurzu.Samostatná písemná práce na zvolené téma.

Garant

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.