Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy bulharské literatury I (KLKS / BLLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / BLLI - Základy bulharské literatury I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod - vymezení starého období v dějinách bulharské literatury.Obecná charakteristika cyrilometodějské tradice.Kult Ivana Rilského v Bulharsku.Preslavská a Ochrodská literární škola.Crnorizec Chrabăr a další historiografické spisy.Bogomilství. Bogomilská literatura a boj proti ní v Bulharsku.Hagiografie - Životy světců.Apokryfní literární žánry.Evtimij Tărnovský a jeho žáci. Tărnovská škola.

Získané způsobilosti

Studenti by měli získat představu o počátcích literární tradice ve studované jazykově-literární oblasti, dále by měli být schopni vymezit stěžejní žánry bulharského středověku a v širších souvislostech uvažovat o literárním vývoji tzv. zlatého věku bulharské literatury.

Literatura

Bagin, Anton. Apoštoli Slovanov Cyril a Metod a Veľká Morava . Bratislava, 1987. Dvorník, František:. Byzantské misie u Slovanů. Praha 1970. Vavřínek, Vladimír. Církevní misie v dějinách Velké Moravy. Praha, 1963. Mareš, František Václav. Cyrilometodějská tradice a slavistika . Praha, 2000. Igov, Svetlozar. Istorija na bălgarskata literatura. Sofija, 2002. Vašica, Josef:. Literární památky epochy velkomoravské, Vyšehrad, Praha 1996. Rychlík, Jan a kol. Mezi Vídní a Cařihradem 1 (Utváření balkánských národů). Praha, 2009. Dorovský, Ivan; Hronková, Dana a kol.:. Slovník spisovatelů - Bulharsko. Praha 1978. Angelov, Bonjo. Starobălgarsko knižovno nasledstvo. Sofija, 1983. Zlatý věk bulharského písemnictví (Výbor textů od X. do počátku XV. století). Praha, 1982. Weingart, Miloš. Bulhaři a Cařihrad před tisíciletím . Praha, 1922. Rychlík, Jan:. Dějiny Bulharska. Praha 2000. Rychlík, Jan; Kouba, Miroslav. Dějiny Makedonie. Praha: Lidové noviny, 2003. Angelov, Bonjo St. Iz starata bălgarska, ruska i srăbska literatura I - III. Sofija, 1978. Dinekov, Petăr i kol. Kirilo-metodievska enciklopedija I ? IV. Sofija, 2003. Andreev, Jordan; Lazarov, Ivan; Pavlov, Plamen. Koj koj e v srednovekovna Bălgarija : istoričeski spravočnik . Sofija, 1994. Dinekov, Petăr. Pochvala na starata bălgarska literatura. Sofija, 1979. Dinekov, Petăr. Problemi na starata bălgarska literatura. Sofija, 1989. Weingart, Miloš. Přehled literatury bulharské. Praha, 1919. Máchal, Jan. Slovanské literatury I. Praha, 1922.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a seminářích (80%); písemná práce a závěrečný rozhovor.

Garant

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.