Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy bulharské literatury II (KLKS / BLLI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / BLLI2 - Základy bulharské literatury II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod - vymezení základních kategorií bulharského obrození.Mezi osvícenstvím a obrozením - jihoslovanské 18. století.Periodizace bulharského 19. století. Sporné momenty a jejich analýza.Historiografie a počátky obrození. Paisij Chilendarski.Specifika jazykové otázky; jazykové školy a jejich představitelé. Charakteristiky didaktické literatury. Symbolické role spisovného jazyka.Romantismus a bulharské obrození. Romantismus literární a politický.Bulharské obrození a církevní otázka. Boj za církevní nezávislost mezi literaturou a politikou.Kulturní emigrace a bulharské obrození. Východiska, funkce a charakteristické fenomény.Estetika folklóru. Symbolická úloha lidové slovesnosti. Folklór a národotvorný proces.Mezi romantismem a realismem. Vrcholící fáze bulharského obrození a její představitelé.Revoluční období bulharského obrození - Georgi S. Rakovski jako ideolog bulharské otázky.Ljuben Karavelov a Christo Botev - analýza díla v kontextu doby. Východní otázka a osvobození Bulharska - literární konsekvence.Závěrečné shrnutí a vymezení významných momentů. Konkluze bulharského obrození.

Získané způsobilosti

Studenti získají představu o základních sociokulturních kategoriích bulharského 19. století. Budou schopni náležitě analyzovat vývoj jazykové otázky, proces formování moderní národní identity, postupné utváření autorské literatury a v širším smyslu budou schopni vymezit stěžejní žánry bulharského obrození.

Literatura

Genčev, Nikolaj. Bălgarskoto văzraždane. Sofija, 1995. Natan, Jakub. Bulharské obrození. Praha, 1950. Radev, Ivan. Istorija na bălgarskata literatura prez Văzraždaneto. Radev, Ivan: Istorija na bălgarskata literatura prez Văzraždaneto, Veliko Tărnovo , 1997. Penev, Bojan. Istorija na novata bălgarska literatura I - IV. Sofija, 1977. Daskalov, Rumen. Kak se misli Bălgarskoto văzraždane. Sofija, 2002. Rychlík, Jan a kol. Mezi Vídní a Cařihradem 1 (Utváření balkánských národů). Praha, 2009. Dinekov, Petăr. Bălgarska văzroždenska literatura (ot Paisij Chilendarski do Dobri Vojnikov). Sofija, 1972. Dorovský, Ivan. České země a Balkán. Kapitoly z dějin česko-makedonských a makedonsko-českých styků. Brno, UJEP, 1973. Rychlík, Jan. Dějiny Bulharska. Praha: NLN, 2000. Amort, Čestmír. Dějiny Bulharska. Praha: Svoboda, 1980. Rychlík, Jan - Kouba, Miroslav. Dějiny Makedonie. Praha: NLN, 2003. Weingart, Miloš. Přehled literatury bulharské. Praha: J. R. Vilímek, s.d. Máchal, Jan. Slovanské literatury, díl I. Praha: Matice česká, 1922. Dorovský, Ivan. Slovník balkánských spisovatelů. Praha: Libri, 2001. Dorovský, Ivan - Hronková, Dana. Slovník spisovatelů - Bulharsko. Praha: Odeon, 1978. Urban, Zdeněk. Z dějin česko - bulharských kutlurních styků. Praha: ČSAV, 1957.

Požadavky

aktivní účast na přednáškách a seminářích; písemná práce a závěrečný rozhovor

Garant

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.