Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Balkán - Orient (kulturní dialogy) (KLKS / BLOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / BLOR - Balkán - Orient (kulturní dialogy), Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Balkán a osmanská expanze.Periodizace osmanské nadvlády.Balkán a islám.Balkán a turecká otázka v minulosti.Hospodářský úpadek v protikladu kulturního rozkvětu.Vlivy islámské kultury na Balkáně.Urbanistické vlivy - rozvoj osmanských měst na Balkáně.Architektonické vlivy.Kult vody v islámské architektuře na Balkáně.Veřejně prospěšné stavby.Turecké vlivy ve výtvarném umění.Duchovní kultura - vlivy literární.Jazykové vlivy turečtiny.Balkán a Orient dnes.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni analyzovat jednotlivé kulturologické fenomény a adekvátně je zařadit do rámce kulturních i obecných dějin bulharského prostoru. Současně se po absolvování kurzu předpokládá všeobecná obeznámenost posluchačů s kulturně-historickým odkazem Bulharska v jednotlivých etapách jeho vývoje.

Literatura

Dorovský, Ivan. Balkán a Mediterán. Literárně historické a teoretické studie. Brno, 1997. Rychlík, Jan. Dějiny Bulharska. Praha, 2000. Rychlík, Jan; Kouba, Miroslav. Dějiny Makedonie. Praha: Lidové noviny, 2003. Fletcher, Richard. Kříž a půlměsíc. Praha: Mladá Fronta, 2004. Rychlík, Jan a kol. Mezi Vídní a Cařihradem 1 (Utváření balkánských národů). Praha, 2009. Gombár, Eduard. Moderní dějiny islámských zemí. Praha: Univerzita Karlova. Karolinum, 1999. Wheatcroft, Andrew. Nevěřící. Střety křesťanstva s islámem. Praha, 2006. Said, Edward. Orientalismus. Západní koncepce Orientu. Praha - Litomyšl, 2008. Hitzel, Frédéric. Osmanská říše. 15. ? 18. století. Praha, 2005. Weithmann, Michael W. Balkán - 2000 let mezi Východem a Západem. Praha, 1996. Todorova, Marija. Balkan, balkanizam. Sofija, 1999. Cvijić, Jovan. Balkánské otázky. Kulturní a politicko-zeměpisné stati. Praha: Česká grafická unie, 1924. Amort, Čestmír a kolektiv. Dějiny československo-bulharských vztahů. Praha, 1980. Sugar, Peter F. Southeastern Europe under Ottoman Rule, 1354-1804 . London, 1996. Grube, Ernst, J. Umění světa - Islámské umění . Praha, 1973. Palmer, Alan. Úpadek a pád Osmanské říše. Praha, 1996.

Požadavky

aktivní účast na kurzu, samostatná písemná práce na zvolené téma

Garant

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.