Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bulharsko na Balkáně (KLKS / BLSA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / BLSA - Bulharsko na Balkáně, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Když se řekne Bulharsko.Specifika bulharského života.Bulharsko a proměny balkánského města.Antická kultura na bulharském území.Bulharsko a byzantská kultura.Bulharsko a islám.Bulharsko - centrum nebo periferie Balkánského poloostrova?Bulharsko a turecká otázka v minulosti.Otázka bulharského obrození a formování moderní národní identity.Bulharsko a balkanizace.Migrace, emigrace a pečalbarství v bulharské společnosti.Perspektivy pro Bulharsko.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni analyzovat jednotlivé kulturologické fenomény a adekvátně je zařadit do rámce kulturních i obecných dějin bulharského prostoru. Současně se po absolvování kurzu předpokládá všeobecná obeznámenost posluchačů s kulturně-historickým odkazem Bulharska v jednotlivých etapách jeho vývoje.

Literatura

BAEVA, I.; KALINOVA, E. Balgarskite prechodi 1939 - 2002. Sofija, 2002. Dorovský, Ivan. Balkán a Mediterán. Literárně historické a teoretické studie. Brno, 1997. Rychlík, Jan a kol. Mezi Vídní a Cařihradem 1 (Utváření balkánských národů). Praha, 2009. Cvijić, Jovan. Balkánské otázky. Kulturní a politicko-zeměpisné stati. Praha: Česká grafická unie, 1924. Amort, Čestmír a kolektiv. Dějiny československo-bulharských vztahů. Praha, 1980. Bouzek, Jan. Thrákové. Praha: Panorama, 1990. Grube, Ernst J. Umění světa - Islámské umění. Praha: Artia, 1973. Urban, Zdeněk. Z dějin česko-bulharských kulturních styků. Praha, 1957.

Požadavky

aktivní účast na kurzu, samostatná písemná práce na zvolené téma

Garant

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.