Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současnost a reálie Bulharska (KLKS / BLSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / BLSR - Současnost a reálie Bulharska, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do studia bulharských reálií; seznámení s programem semináře a studijní literaturou.Geografické reálie a administrativní členění současného Bulharska.Demografie (etnická struktura a etnické skupiny, národnostní menšiny; demografické procesy), Náboženství, Ekonomika, HospodářstvíDějiny Bulharska I První bulharský stát (680- 1018), Druhý bulharský stát (1185- 1396). Pád pod osmanskou nadvládu. Období národního obrození a národněosvobozovacích bojů.Dějiny Bulharska II Vznik moderní státnosti po Osvobození. Balkánské války, první a druhá světová válka. Komunistický režim. Nejnovější politický vývoj, členství v zásadních mezinárodních politických organizacích.Bulharsko - turistická destinace. Přírodní krásy a fenomény. (Seznam Unesco)Kulturní dědictví (Seznam Unesco).Etnologie Bulharska, bulharské lidové písně, obřady, tradiční bulharská jídla a pití.Výtvarné umění v průběhu staletí. Architektura.Kinematografie, dramaturgie, hudba.Současná bulharská literatura - tendence.Významné bulharské osobnosti a výkony.Česko-bulharské vzájemné vztahy.Plovdiv a Plovdivská univerzita Paisij Chilendarski. Bulharistika a bohemistika na Plovdivské univerzitě.

Získané způsobilosti

Předmět posluchačům poskytne obecný vhled do základních ekonomických, sociálních a kulturologických problémů a vývojových trendů bulharského regionu posledních desetiletí s důrazem na transformační proměny po pádu bipolarity.

Literatura

RYCHLÍK, J. Dějiny Bulharska. Praha, 2000. BAEVA, I.; KALINOVA, E. Balgarskite prechodi 1939 - 2002. Sofija, 2002. TODOROV, V. Český obraz Bulharska a Bulharů. In Lidé a města, č. 7., s. 58-100. Praha, 1996. AMORT, Č. a kol. Dějiny československo-bulharských vztahů. Praha, 1980. LILOV,A. Dialogat na civilizaciite: svetovnijat i balgarskijat prechod. Sofija, 2004. CABADA, L.; ROSŮLEK, P. Evropa národů, patriotů a integrace. Praha, 2002. WAISOVÁ, Š. Mezinárodní organizace a režimy ve středovýchodní Evropě. Praha, 2003. TODOROV, V. Úvod do bulharistiky. Průvodce po dějinách česko-bulharských vztahů. Praha, 1992. URBAN, Z. Z dějin česko-bulharských kulturních styků. Praha, 1957.

Požadavky

Aktivní účast na semináři, písemná práce na zvolené téma v rozsahu 3-5 normostran, písemný test ověřující základní orientaci v problematice semináře.

Garant

Mgr. Michal Téra, Ph.D.