Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia bulharštiny (KLKS / BLUV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / BLUV - Úvod do studia bulharštiny, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jazyková příbuznost slovanských jazyků a bulharština.Geografické vymezení bulharského jazyka v minulosti a dnes.Základní periodizace vývoje bulharského jazyka.Nářečí a jazyková diferenciace slovanských jazyků - proměny v chápání bulharštiny.Základní rozdíly mezi jižní, východní a západní skupinou slovanských jazyků a bulharština.Vztahy mezi jazykem a literaturou v době "zlatého věku bulharského písemnictví".Společenství balkánských jazyků - balkánský jazykový svaz a jeho charakteristiky.Počátky spisovné bulharštiny - bulharská jazyková otázka v době obrození.Jazykové charakteristiky spisovné bulharštiny.Dialektologie bulharštiny - nářeční rozdělení bulharského jazykového prostoru.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni pochopit místo bulharštiny v rámci slovanského a balkánského jazykového prostředí, osvojí si její základní vývojové markanty. Pro jednotlivá období budou umět správně analyzovat vztah jazyka a společnosti.

Literatura

AMORT, Č. a kol. Dějiny československo-bulharských vztahů. Praha, 1980. VIDENOV, M. Současná bulharština. Kapitoly z jejího vývoje. Praha, 1978. TODOROV, V. Úvod do bulharistiky. Průvodce po dějinách česko-bulharských vztahů. Praha, 1992. Horálek, Karel. Úvod do studia slovanských jazyků. Praha, 1955. URBAN, Z. Z dějin česko-bulharských kulturních styků. Praha, 1957. Zlatý věk bulharského písemnictví (Výbor textů od X. do počátku XV. století). Praha, 1982. Kol.aut. Bulharská literatura v českých překladech 1945-1972 . Praha, 1974. Uličný, Oldřich (ed.) . Čítanka bulharské literatury . Praha, 1983. Pašov, Petăr. Săvremen bălgarski ezik. Sofija, 1960. WEINGART, M. Slovanské spisovné jazyky v době přítomné. Praha, 1937. HORÁLEK, K. Základy staroslověnštiny. Praha, 1961.

Požadavky

Písemná práce (event. referát) a aktivní účast na hodinách.

Garant

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.