Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literatura v proměnách století II (KLKS / CELI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / CELI2 - Česká literatura v proměnách století II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podoby české literatury konce 19. a začátku 20. století.Literatura počátku 20. století - nová poetika: zejména anarchismus a tzv. buřičská poezie.Česká próza po první světové válce (způsoby umělecké reflexe válečných událostí); německá literatura v českých zemích (autoři "pražského kruhu").Poezie ve 20. letech - nástup avantgardy (proletářská poezie, Literární skupina, Devětsil a poetismus).Podoby prózy ve 30. letech (Čapkové, Vančura, Olbracht a další).Poezie ve 30. letech (Halas, Holan, Zahradníček a další).Poezie od 40. do konce 60. let.Próza od 40. do konce 60. let.Poezie od konce 60. let do současnosti.Próza od konce 60. let do současnosti.Přehled vývoje českého dramatu a divadelnictví ve 20. století; klíčové kapitoly z dějin české literární kritiky atd.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu získá přehled o základních vývojových posunech, o nejvýraznějších druhových a žánrových oblastech, o důležitých jménech a zásadních dílech české literatury 19. a 20. století. Takto získaná způsobilost by měla podporovat schopnost kritické recepce děl našeho písemnictví daných období a samostatného uvažování o komplexních sociokulturních souvislostech.

Literatura

LEHÁR, J., STICH, A., JANÁČKOVÁ, J., HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha, 1998. Dějiny české literatury I - IV. Sv. I: red. J. Hrabák, Praha 1959; sv. II: red. F. Vodička, Praha 1960; sv. III: red. M. Pohorský. Praha, 1961. NÜNNING, A. (ed.). Lexikon teorie literatury a kultury. Brno, 2006. VODIČKA, F. Literární historie, její problémy a úkoly. In: F. V.: Struktura vývoje. (Nové vyd. 1998). Praha, 1969. HODROVÁ, D. a kol. Na okraji chaosu (Poetika literárního díla 20. století). Praha, 2001. MACHALA, L., PETRŮ, E. a kol. Panorama české literatury (Literární dějiny od počátků do současnosti). Olomouc, 1994. NOVÁK, A., NOVÁK, J. V. Přehledné dějiny literatury české. Brno 1995 (reprint čtvrtého vyd. Olomouc 1936 - 1939)., 1995. ČERNÝ, V. Úvod do literární historie. Praha, 1993.

Požadavky

Ústní zkouška, která prověří především znalosti z dějin české literatury 19. a 20. století, s přihlédnutím k látce kurzu CELI 1 (starší česká literatura).Ke zkoušce uchazeč předloží seznam přečtené primární a sekundární literatury.Podmínkou pro připuštění ke zkoušce je rovněž aktivní účast na semináři CELI 2 - průběžná četba zadávaných textů, přednesený a písemně zpracovaný referát na zvolenétéma.

Garant

PhDr. Ivo Říha, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ivo Říha, Ph.D.