Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český jazyk v písemné komunikační praxi (KLKS / CJKP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / CJKP1 - Český jazyk v písemné komunikační praxi, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kultivování jazyka a jazyková kultura současný stav jako výsledek vývoje jazyka, jazykového vzdělávání, stavu jazykového společenství a vzájemného kontaktu jazyků.Vývoj českého pravopisu. Pravopisné příručky a práce s nimi.Principy českého pravopisu. Okruhy českého pravopisuZákladní jevy pravopisu lexikálního identifikace, zdůvodňování.Vnějazykové aspekty jevů lexikálního pravopisu.Jevy lexikálního pravopisu související s gramatickým a lexikálním systémem češtiny.Slovní zásoba češtiny, typy slovníků a práce s nimi. Rozvrstvení slovní zásoby. Způsoby obohacování slovní zásoby. Změny významu, přenášení pojmenování.Tvoření nových pojmenování odvozování, skládání, zkracování.Přejímání slov/pojmenování z jiných jazyků jako problém historický a sociokulturní.Přejímání slov/pojmenování jako problém systémový a pravopisný.Vlastní jména a jejich místo v komunikaci. Sociální aspekt užívání vlastních jmen.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu by se měl orientovat v současném jazykovém dění, rozpoznávat a zdůvodňovat vývojové tendence jazyka na jedné straně a módní jevy na straně druhé a prakticky uplatňovat teoretické poznatky ve vlastních písemných projevech.

Literatura

ČECHOVÁ,M. et al. Čeština ? řeč a jazyk. Praha, 2000. PČP. Pravidla českého pravopisu. Academia Praha, 1993. PČP. Pravidla českého pravopisu. Školní vydání. Fortuna Praha, 1999. SSČ. Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Acedemia Praha, 1978. PRAVDOVÁ,M. - SVOBODOVÁ,I. (eds.). Akademická příručka českého jazyka. Praha, 2014. SVOZILOVÁ,N. Jak dnes píšeme/mluvíme a jak hřešíme proti dobré češtině. Praha, 2000. SGALL,P. ? PANEVOVÁ,J. Jak psát a jak nepsat česky. Praha, 2004. CVRČEK,V. et al. Mluvnice současné češtiny 1: Jak se píše a jak se mluví. Praha, 2010. JUST,V. Slovník floskulí. Praha, 2003.

Požadavky

Podmínkou udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích, průběžné plnění zadávaných studijních úkolů, dobré výsledky z dílčích písemných diktátů a testů, zvládnutí lingvistické terminologie a splnění podmínek zápočtového testu.

Garant

doc. PhDr. Jana Bartůňková, CSc.