Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká literární kultura 19. století (KLKS / CL19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / CL19 - Česká literární kultura 19. století, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Celkový přehled:Literatura přelomu 18. a 19. století - rané fáze obrozenského procesu.Pozice a podoby romantismu v české literatuře 1. poloviny 19. století.Romantismus, biedermeier a počátky realismu - období od 30. do 50. let 19. století.Generace kolem almanachu Máj (od konce 50. let do 70. let 19. století).Období Ruchu, Lumíru, Květů? napětí tzv. kosmopolitní a národní orientace (70. - 90. léta 19. století).Realismus a naturalismus v české literatuře konce 19. století (zvl. proměny uměleckého obrazu venkova a vesnice; podoby historické beletrie).Konec 19. století; moderna.Vybrané kapitoly:Výjimečný tvůrce v konfliktu s dobou: geneze, recepce a ohlasy díla Karla Hynka Máchy.Jedinec a nadosobní řád: vina a trest v Erbenově Kytici.Karel Havlíček Borovský - básník a novinář.Osobnost a dílo Boženy Němcové: napětí mezi realitou a způsobem uměleckého vyjádření.Vítězslav Hálek a nastupující májová generace.Prostor a význam v povídkách Jana Nerudy.Český román vesnický a jeho tvůrkyně: východiska tvorby Karoliny Světlé a jejich odraz v díle.Prostor - postava - vypravěčská perspektiva: Arbesovo romaneto.Proměny literárního obrazu českého venkova: Karel Václav Rais, Teréza Nováková a jiní.Dvojí tvář historické beletrie: Alois Jirásek a Zikmund Winter.Vesnická a pražská naturalistická próza: Josef Karel Šlejhar, Karel Matěj Čapek Chod.Hrál kdosi na hoboj...: motivické dominanty poezie Karla Hlaváčka.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu by měl být schopen samostatně uvažovat o nejdůležitějších vývojových momentech a etapách české literatury 19. století. Tato způsobilost bude vycházet jednak z vyslechnutých přednášek, zároveň ovšem z průběžně získávaných vlastních čtenářských zkušeností.

Literatura

LEHÁR, J., STICH, A., JANÁČKOVÁ, J., HOLÝ, J. Česká literatura od počátků k dnešku (dopl. vyd. 2002, 2004). Praha, 1998. VODIČKA, F. (red.); POHORSKÝ, M. (red.). Dějiny české literatury II, III (tzv. "Akademické"). Praha, 1960. ŠALDA, F. X. Duše a dílo. Praha, 1973. VODIČKA, F. Literární historie, její problémy a úkoly. In: F. V.: Struktura vývoje. (Nové vyd. 1998). Praha, 1969. JANÁČKOVÁ, J. Stoletou alejí (O české próze minulého věku). Praha, 1985. MACURA, V. Znamení zrodu. České národní obrození jako kulturní typ. Praha: H+H, 1995. MACURA, V. Český sen. Praha, 1998. OTRUBA, M. Hledání národní literatury. Praha, 2013. MUKAŘOVSKÝ, J. Kapitoly z české poetiky I, II. Praha, Svoboda, 1948. HANUŠ, J. (et al.). Literatura česká devatenáctého století. Díl druhý. Od M. Zd. Poláka ke K. J. Erbenovi. Praha, 1903. ČECH, L. (et al.). Literatura česká devatenáctého století. Díl první. Od Josefa Dobrovského k Jungmannově škole básnické. Praha, 1902. ČECH, L. (et al.). Literatura česká devatenáctého století. Dílu třetího část druhá.Od Boženy Němcové k Janu Nerudovi. Praha, 1907. HANUŠ, J. (et al.). Literatura česká devatenáctého století. Dílu třetího část první. Od K. H. Máchy ke K. Havlíčkovi . Praha, 1907. VANĚK, V. Mrtví tanečníci. Antologie české romantické prózy. Praha, 2010. HROCH, M. Na prahu národní existence. Praha: Mladá fronta, 1999. JEŘÁBEK, D. (ed.). O národní literaturu (Z úvah a polemik doby májovců a lumírovců). Praha, 1990. KUTNAR, F. Obrozenské vlastenectví a nacionalismus. Praha, 2003. ŠMAHELOVÁ, H. Prolamování struktur . Praha, 2002. NOVÁK, A., NOVÁK, J. V. Přehledné dějiny literatury české. (reprint čtvrtého vyd. Olomouc 1936 - 1939). Brno, 1995. VANĚK, V. Rozkošný hrob. Antologie české romantické poesie. Praha, 2009. ŠMAHELOVÁ, H. V síti dějin literatury národního obrození . 2011.

Požadavky

Ústní zkouška, která prověří znalosti z dějin české literatury 19. století.Ke zkoušce uchazeč předloží seznam přečtené primární a sekundární literatury.Podmínkou pro připuštění ke zkoušce je rovněž aktivní účast na semináři CL19 - průběžná četba zadávaných textů, přednesený a písemně zpracovaný referát na zvolenétéma.

Garant

PhDr. Ivo Říha, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Ivo Říha, Ph.D.