Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Český meziválečný román (KLKS / CMRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / CMRO - Český meziválečný román, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Poetika kompozice.Typologie postav.Poetika syžetu a příběhu.Proměny narativních technik.Jazykové a stylové aspekty.Románový čas a prostor.Poetika sebereflexe románu.Žánrové proměny z hlediska tematologie (reflexe války, legionářská próza, utopie a antiutopie, román jako dokument - publicistické postupy v próze, ruralismus, baladická próza, společenský román, psychologický román aj.).Pozn.: Podrobný návrh titulů k četbě, referátům a práci v semináři viz Materiály ke stažení.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu získá výběrovou formou přehled o nejvýraznějších žánrových polohách, v nichž se ocital český román 20. a 30. let 20. století. Tato způsobilost má podporovat schopnost samostatné kritické četby a interpretace významových dosahů konkrétních výtvorů české prózy dané doby.

Literatura

Dějiny české literatury IV. Red. Z. Pešat a E. Strohsová. Praha, 1995. HODROVÁ, D. Hledání románu (Kapitoly z historie a typologie žánru). Praha, 1989. HODROVÁ, D. a kol. Na okraji chaosu (Poetika literárního díla 20. století). Praha, 2001. DOLEŽEL, L. Narativní způsoby v české literatuře. Praha, 1993. Poetika české meziválečné literatury (Problematika žánrů). Red. D. Hodrová. Praha, 1987. KUNDERA, M. L´art du roman (Umění románu). Paříž (nové vyd. 1995)., 1986. RULF, J. Literáti (Příběhy z dvacátého století). Praha-Litomyšl, 2002. OPELÍK, J. Milované řemeslo. Praha, 2000. KUNDERA, M. Nechovejte se tu jako doma, příteli. Brno, 2006. VŠETIČKA, F. Podoby prózy (O kompoziční výstavbě české prózy dvacátých let 20. století). Olomouc, 1997. TODOROV, T. Poetika prózy. Praha, 2000. KENANOVÁ, R. S. Poetika vyprávění. Brno, 2001. POHORSKÝ, M. Portréty a problémy. Praha, 1974. SCHOLES, R.; KELLOGG, R. Povaha vyprávění. Brno, 2002. TRÁVNÍČEK, J. Příběh je mrtev? (Schizmata a dilemata moderní prózy). Brno, 2003. BACHTIN, M. M. Román jako dialog. Praha, 1980. ŠKLOVSKIJ, V. Teorie prózy. Praha, 2003. ŠALDA, F. X. Z období Zápisníku I, II. Praha (resp. 1988)., 1987. KUNDERA, M. Zneuznávané dědictví Cervantesovo. Brno, 2005.

Požadavky

Aktivní účast, nejvýše 3 absence za semestr.Pravidelná četba zadávaných textů. Přednesení referátu a jeho písemné rozvedení do formy seminární práce o rozsahu 5 - 10 stran.

Garant

PhDr. Ivo Říha, Ph.D.