Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny knižní kultury (KLKS / DKKUL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / DKKUL - Dějiny knižní kultury, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky - tématické okruhy:1. Počátky písma a zárodky knižní kultury ve starověku; nejstarší psací látky a psací náčiní2. Vznik, podoba a funkce středověké knihy; výtvarná výzdoba knihy do vzniku knihtisku - knižní malba3. Předstupně vynálezu knihtisku a Gutenbergův vynález knihtisku a jeho rozšíření, nejstarší tištěné knihy4. Kniha jako symbol5. Knihtiskařská centra v Čechách a na Moravě do roku 1620; českobratrské tiskárny a jejich tištěná produkce,Bible kralická6. Charakteristika vzhledu a charakteru výzdoby tištěné knihy do r. 1800.7. Hlavní střediska knihtisku v Českých zemích a v Evropě v 17. a 18. století; typy starých tisků a jejich charakteristika8. Tiskařské řemeslo a jeho každodenní praxe; čtenářská nabídka renesance a baroka9. Vynálezy průmyslové revoluce a jejich vliv na proměnu způsobu výroby a výzdoby knihy10. Kniha v 19. století a role knihy v procesu českého národního obrození11. Obroda české knihy na počátku 20. století, rozvoj bibliofilie, krásná kniha ve 20. století12. Nejstarší knihovny v Českých zemích

Získané způsobilosti

Prohloubení znalostí posluchače o historickém vývoji psané knihy (proměně jejích forem, obsahu, výzdoby a funkce aj.) v sociálním a společenském kontextu 16. až 1. poloviny 20. století.

Literatura

Mirjam BOHATCOVÁ a kol. Česká kniha v proměnách staletí. Praha: Panorama, 1990. Petr VOIT. Encyklopedie knihy: starší knihtisk a příbuzné obory mezi polovinou 15. a počátkem 19. století. Praha: nakl. Libri, 2006. František HORÁK. Pět století českého knihtisku. Praha: Odeon, 1968. Pravoslav KNEIDL. Z historie evropské knihy. Po stopách knih, knihtisku a knihoven. Praha: nakl. Svoboda, 1989. Jan ASSMANN. Kultura a paměť: písmo, vzpomínka a politická identita v rozvinutých kulturách starověku. Praha, 2001. Zbyněk ŽÁBA. Tesáno do kamene, psáno na papyru. Praha, 1968. Josef VOLF. Dějiny českého knihtisku do roku 1848. Praha: nakl. A. Novák, 1926. Jiří CEJPEK a kol. Dějiny knihoven a knihovnictví. Praha: Karolinum, 2002. Ernst CURTIUS. Evropská literatura a latinský středověk. Praha, 1998. Petr VOIT. Minulost pražského knihtisku. Praha: Státní knihovna ČSR , 1987. Pravoslav KNEIDL. Museum knihy ve státním zámku a klášteře Žďár nad Sázavou. Praha, 1958. Zdeněk Václav TOBOLKA. Národní a universitní knihovna v Praze, její vznik a vývoj. Praha, 1959. Pet VOIT. Pražské Klementinum. Praha, 1990. Pravoslav KNEIDL. Senefelder a litografie (1796-1798). Dobruška, 1997. Marie L. ČERNÁ-ŠLAPÁKOVÁ. Stručné dějiny knihtisku. Praha: Šolc a Šimáček , 1948. Pavlína HAMANOVÁ. Z dějin knižní vazby: od nejstarších dob do konce 19. století. Praha: nakl. Orbis, 1959.

Požadavky

Ústní pohovor při kterém student prokáže znalost probírané látky a četbu doporučené literatury (nejméně 4 tituly, případně rozsáhlejší kapitoly ze syntetických prací). Ke zkoušce je nutné předložit seznam nastudované literatury.

Garant

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Panoch, Ph.D.