Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Editorská a nakladatelská práce (KLKS / EDIP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / EDIP - Editorská a nakladatelská práce, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika knižního trhu.Minulost, současnost a vývojové tendence českého knižního trhu.Kniha a její technické náležitosti.Typografie.Redakční práce.Provoz nakladatelství.Ediční plánování.Produkce a výroba knihy.Knižní marketing a propagace.Právní souvislosti nakladatelské činnosti.

Získané způsobilosti

Absolvent semináře by měl získat základní dovednosti v dané oblasti, s níž se může prakticky setkat jako autor či jako redaktor.

Literatura

HALADA, J. Člověk a kniha. Úvod do nakladatelské specializace. Praha, 1993. PISTORIUS, V. Jak se dělá kniha. Příručka pro nakladatele. Praha, 2003. MAGINCOVÁ, D. Příručka nakladatelského redaktora. Červený Kostelec, 2008. WOLL, T. Rukověť nakladatele. Praha, 2002. PŘIBÁŇ, M. a kol. Česká literární nakladatelství 1949-1989. Praha, 2014. ŠTORM, F. Eseje o typografii. Praha, 2008. ŠMEJKALOVÁ, V. Kniha (k teorii a praxi knižní kultury). Brno, 2000. TRÁVNÍČEK, J. Knihy a jejich lidé. Čtenářské životopisy. Brno, 2013. ŠIMEČEK, Z. - TRÁVNÍČEK, J. Knihy kupovati.. Dějiny knižního trhu v českých zemích. Praha, 2014. ZACH, A. Stopami pražských nakladatelských domů. Praha, 1996. PLACÁK, P. - HORÁČEK, L. Přece tady nebudeme sedět nasucho. Praha-Litomyšl, 2014.

Požadavky

Účast na seminářích je povinná. Podmínkou pro udělení zápočtu je dostatečná docházka (připouští se maximálně 3 absence během semestru,přednesení zadaného referátu a aktivní účast na seminářích.

Garant

doc. Mgr. Radek Malý, Ph.D.