Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazykový seminář - slovinština (KLKS / JSSL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / JSSL - Jazykový seminář - slovinština, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jako základní učební text bude používána komunikativně orientované učebnice Slovenska beseda v živo 2 (lekce 5-9). V semináři se bude pracovat i s dalšími učebními texty (zejména z produkce lublaňského Centra pro slovinštinu jako druhý/cizí jazyk) a s původními materiály připravenými vyučujícím.Gramatika:1. Specifika ve skloňování substantiv.2. Modalita - modální slovesa a výrazy, modální částice.3. Podřadicí a souřadicí spojky. Druhy vedlejších vět.4. Adjektiva - určitý a neurčitý tvar, druhy adjektiv, opakování stupňování.5. Kapitoly ze slovinské slovotvorby.6. Druhy zájmen a jejich použití.Konverzační témata a slovní zásoba:1. Izobraževanje in šolanje (tečaji, štipendije, pridobivanje in koristi različnih znanj), šolski sistem, šolski predmeti, vzgoja in težave mladih.2. Delo in služba, brezposelnost, iskanje zaposlitve, delovni dan, družabni stiki v službi.3. Zdravje in bolezen, poimenovanja delov telesa, nega in higiena, obisk in izbira zdravnika, odvisnost.4. Ožje okolje človeka: dom, sostanovalci, sosedje, življenje v soseski, opis poti, promet, človek kot voznik in prometne nesreče.5. Širše okolje človeka: narava, naravni pojavi, vreme, ekologija, rastlinstvo in živalstvo.

Literatura

MARKOVIČ, A. [et al.]. Slovenska beseda v živo 2. Učbenik za nadaljevalni tečaj slovenščine kot drugega/tujega jezika. Ljubljana, 2004. ISBN 961-237-095-8.MARKOVIČ, A. [et al.]. Slovenska beseda v živo 2. Delovni zvezek. Ljubljana, 2004. ISBN 961-237-096-6.TOPORIŠIČ, J. Slovenska slovnica. Maribor, 2000. ŽAGAR, F. Slovenska slovnica in jezikovna vadnica. Obzorja, Maribor, 1996. Keber, J. Slovenski frazeološki slovar. Ljubljana: SAZU, 2004.

Požadavky

Požadavky k udělení zápočtu: aktivní účast na semináři (povoleny jsou nejvýše 2 absence bez oficiální omluvenky), včas odevzdané domácí úkoly, úspěšně absolvované průběžné testy (každý lze jednou opravovat) a zápočtový test. Ve všech testech je vyžadována úspěšnost min. 60 %.

Garant

Mgr. Michal Przybylski