Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy med. práce a novinářské etiky I (KLKS / MPE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / MPE1 - Základy med. práce a novinářské etiky I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení předmětu žurnalistika.Podmínky vzniku žurnalistiky.Vývoj žurnalistiky od vzniku až po současnost, osobnosti české žurnalistiky.Současné pojetí žurnalistického zpravodajství a publicistiky.Typy žurnalistiky a masmédii.Investigativní žurnalistika - Aféra Watergate.Zdroje žurnalistických informací.Zpravodajské žánry.Publicistické žánry.

Získané způsobilosti

Student si osvojí při přenáškách potřebné teoretické vědomosti o dějinách žurnalistiky, o globalizaci médií, o typech žurnalistiky a jejím členění, o třídění, analýze, hodnocení a uchovávání informací potřebných pro zpravodajskou a publicistickou práci, seznámí se s tiskovými zákony a právními normami souvisejícími se žurnalistickou tvorbou.

Literatura

OSVALDOVÁ, B.; HALADA, J. A KOLEKTIV. Encyklopedie praktické žurnalistiky. Praha: Libri, 2002. JIRÁK J.; KÖPPLOVÁ B. Média a společnost - Stručný úvod do studia médií a mediální komunikace. Praha: Portál, 2003. RAMONET, I. Tyranie médií. Praha: Mladá fronta, 2003. BURTON, G.; JIRÁK, J. Úvod do studia médií. Brno: Barrister and Principal, 2003. BARTOŠEK, J. Žurnalistika. Olomouc: FF Univerzity Palackého, 1997.

Požadavky

Účast na seminářích je povinná. Podmínkou udělení zápočtu je vypracování tří semestrálních prací ze žurnalistické tvorby: blok rozhlasových zpráv, komentář na aktuální etické společenské téma, článek pro denní tisk o zajímavé historické osobnosti.

Garant

Mgr. Věra Hofmanová

Vyučující

Mgr. Věra Hofmanová