Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praktická jazyková výuka II (KLKS / PJV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / PJV2 - Praktická jazyková výuka II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

SLOVINŠTINA:V okviru izpopolnjevalnega tečaja slovenščine se bomo v 2. semestru osredotočili na naslednje tematske sklope:1/ Slovenija - kdo, kaj?: dosežki in ideje velikih ljudi, oblikovanje identitete slovenske države, tradicije in obučaji Slovencev, slovenske tradicionalne jedi,2/ Slovenci skozi prostor in čas: zgodovinski dogodki v Sloveniji, pomembne zgodovinske osebnosti, zamejci, zdomci in izseljenci,3/ Ali vas zanima politika?: aktualni politični dogodki, državna ureditev Republike Slovenije, človekove pravice, diskriminacija in enakopravnost.Nova slovnica:- neosebni samostalniški zaimki (vprašalni, nedoločni, poljubnostni, mnogostni, oziralni, nikalni in celostni),- vrstnilni števniki,- oziralni prislovi v vlogi veznikov,- deležnik na -č, deležja na -č, -e, -aje,- besedni red v zanikanem stavku,- skladnja: izražanje vzroka, nasprotja in dopuščanja.BULHARŠTINAVýuka bulharského jazyka, procvičování ustálených slovních spojení, lexikální synonymie a rozeznávání stylistických rovin bulharského jazyka. Rozšíření slovní zásoby podle určených témat: sport, kultura, umění, medicína a jiné společenské sféry.

Získané způsobilosti

Studenti si prohloubí a upevní předchozí znalosti a získají relativně ucelenou představu o struktuře současné spisovné bulharštiny a její realizaci v běžném úzu a odborném diskursu. Seznámí se se stylistickým rozvrstvením současné bulharštiny na příkladech jednotlivých textů.

Literatura

CANKOV, K. Bălgarska reč. Učebnik za praktičeski zanjatija s naprednali, Veliko Tărnovo, Veliko Tărnovo: Velikotărnovski universitet "Sv. sv. Kiril i Metodij". 1999. BUROV, S. Bălgarski ezik za čuždenci. Părva část, Veliko Tărnovo. Faber, 1997. KUFNEROVÁ, Z. Stručná mluvnice bulharštiny. Praha, 1990.

Požadavky

Druhá část čtyřsemestrálního kurzu je ukončena zkouškou. Předpokladem jejího úspěšného absolvování je pozitivní hodnocení závěrečného testu ověřujícího znalost nové gramatiky a slovní zásoby, vystoupení s referátem/prezentací v rámci seminářů, přijetí závěrečné písemné práce (esej). Podmínkou ukončení je také odpovídající docházka (alespoň 80% účast), aktivita v seminářích a včasné odevzdání všech domácích úkolů. V případě omluvené absence se neúčast nenahrazuje, v případě neomluvené absence budou zadány samostatné písemné úkoly.Aktivní účast v kurzu; domácí příprava, zvládnutí závěrečného testu a rozhovoru na základě vybraného textu (150 stran). Jako příprava rozhovoru se předpokládá, že student donese slovníček pojmů z daného textu.

Garant

Mgr. Gabriela Maria GańczarczykMgr. Michal PrzybylskiMgr. Sevdalina Veleva