Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polská kultura a společnost (KLKS / POKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / POKS - Polská kultura a společnost, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška se bude zaměřovat na tyto tematické okruhy:počátky a zdroje polské kultury,středověká kultura a polská společnost,raně novověká polská kultura,polská lidová kultura a její archaické kořeny,idea sarmatismu,baroko,osvícenství a romantismus,reflexe (film jako zrcadlo polské společnosti).

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základními historickými vrstvami polské kultury a jejich rolí při formování polské identity.

Literatura

BRÜCKNER A. Dzieje kultury polskiej. Kraków, 1991. BARTMIŃSKI, A. Encyklopedia kultury polskiej XX w. Wroclaw , 1993. URBAŃCZYK, S. Encyklopedia wiedzy o języku polskim . Wroclaw , 1989. SZCZYPKA J. Kalendarz polski. Warszawa, 1984. CUDAK R., TAMBOR J. Kultura polska. Silva rerum. Katowice, 2002. MICHAŁOWSKA T. Średniowiecze. Warszawa, 1996. Uniwersalizm i swoistość kultury polskiej, Kłoczkowski J. (red.), 1., 2. Lublin, 1990. KORNATOWSKA M. Wodzireje i amatoly. Warszawa, 1990. Z dziejów polskiego społeczeństwa i kultury. Wr.-War.-Kr.-Gd.-Ł., 1989. Zebrała M. Kochanowska. Zaklety pierścień. Baśnie, podania i legendy polski. Warszawa, 1982.

Požadavky

Aktivní účast, esej, ústní zkouška na zvolené téma.

Garant

Mgr. Michal Téra, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Téra, Ph.D.