Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polský pravopis (KLKS / POPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / POPR - Polský pravopis, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní poznámky k polskému hláskosloví a pravopisu - rozdíly mezi češtinou a polštinou. Polské hlásky - jejich výslovnost a pravopis. Základy čtení - výslovnost v praxi.Souhlásky znělé a neznělé.Souhlásky tvrdé a měkké.Psaní ę, en, em, ą, on, om.Psaní písmen ó, u.Psaní písmen rz, ż.Psaní písmen ch, h.Psaní záporky nie-.Psaní některých předpon např. z-, s-, wz-, wez- a ws-, wes, bez-, roz-.Psaní velkých začátečních písmen.Psaní cizích slov.Dělení slov a základy interpunkce.Psaní polských textů pro začátečníky - pravopis v praxi, pravopisná cvičení.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen korektně číst a psát jednodušší polské texty. Získá také základní vědomosti o pravidlech polského pravopisu.

Literatura

GAWDZIK, W. Gramatyka i ortografia na wesoło. Warsawa, 1990. KARPOWICZ, T. Kultura języka polskiego. Wymowa , ortografia, interpunkcja. Warszawa, 2009. LIPIŃSKA, E. Nie ma róży bez kolców. Ćwiczenia ortograficzne dla cudzoziemców. Krakow, 1999. POLAŃSKI, E. Wielki słownik ortograficzny PWN z zasadami pisowni i interpunkcji. Warszawa, 2009. BEŠTA, T. Základy polské mluvnice. Praha, 1994. AWDIEJEW U. Ćwiczenia ortograficzne dla studentów polonijnych. Kraków, 1980. OLIVA, K. Polsko-český slovník. Praha, 1994. SIATKOWSKI, J., BASAJ, M. Słownik czesko-polski. Warszawa, 2003. LUBAŚ, W., URBAŃCZYK, S. Podręczny słownik poprawnej wymowy polskiej. Kraków, 1993. GRZENIA, J. Słownik nazw własnych. Ortografia, wymowa, słowotwórstwo i odmiana. Warszawa, 1998. POLAŃSKI, E.,SKUDRZYKOW,A. Słownik pisowni łacznej i rozdzielnej. Warszawa, 2003. BARTMIŃSKA, I., BARTMIŃSKI, J. Słownik wymowy i odmiany nazwisk obcych. Bielsko-Biała, 1997.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě aktivní práce v seminářích, splnění všech studijních povinností (vypracování celkem jednoho hlavního referátu a všech dílčích úkolů, pozitivní hodnocení písemného testu na závěr semestru). Povolená absence jsou 2 semináře (v případě omluvené absence se neúčast nenahrazuje, v případě delší absence budou zadány samostatné písemné úkoly v rozsahu probírané v seminářích látky).

Garant

Mgr. Gabriela Maria Gańczarczyk