Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká drobná próza mezi světovými válkam (KLKS / PROZA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / PROZA - Česká drobná próza mezi světovými válkam, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Text a kontext - drobná meziválečná próza na pozadí dobových uměleckých směrů.Typologie prozaického útvaru - povídka, novela atd.Lyrika dvacátých let a její uplatnění v drobné próze.Povídka a novela třicátých let vedle nástupu románu.Narativita textu, budování fikčních světů.Poetika kompozice, tektonika textu.Literární postava jako centrum struktury díla.Jazykové a stylové aspekty.Žánrové proměny, nejen z hlediska tematologie: reflexe války, legionářská povídka, obraz venkova a vesnice, utopie a fantastika, publicistické postupy v drobné beletrii, poetistická próza, baladická novela, psychologická próza atd.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu by měl získat obecný přehled o nejvýraznějších projevech české meziválečné drobné prózy a zároveň by měl být pobídnut k úvahám o jejím významu v rámci širšího kulturněhistorického kontextu.

Literatura

Dějiny české literatury IV. Red. Z. PEŠAT a E. STROHSOVÁ. Praha, 1995. HODROVÁ, D. a kol. Na okraji chaosu (Poetika literárního díla 20. století). Praha, 2001. NOVÁK, A., NOVÁK, J.V. Přehledné dějiny literatury české (reprint čtvrtého vydání, R. Prombergr, Olomouc 1936 - 1939). Brno, 1995. ŠALDA, F.X. Z období Zápisníku I, II. Praha, 1987. LANGER, F. Byli a bylo. Praha, 1992. CHALUPECKÝ, J. Expresionisté. Praha, 1992. SEZIMA, K. Krystaly a průsvity; Masky a modely; Mlází (Studie o domácí próze soudobé). Praha, 1928. NÜNNING, A. (ed.). Lexikon teorie literatury a kultury. Brno, 2006. HÁJKOVÁ, A. Nejen o humoru. Praha, 1984. VŠETIČKA, F. Podoby prózy (O kompoziční výstavbě české prózy dvacátých let 20. století). Olomouc, 1997. POHORSKÝ, M. Portréty a problémy. Praha, 1974. TRÁVNÍČEK, J. Příběh je mrtev? (Schizmata a dilemata moderní prózy). Brno, 2003. KOŽMÍN, Z. Studie a kritiky. Praha, 1995. VŠETIČKA, F. Tektonika textu (O kompoziční výstavbě české prózy třicátých let 20. století). Olomouc, 2001. HAMAN, A. Východiska a výhledy. Praha, 2002.

Požadavky

Aktivní účast, nejvýše 3 absence za semestr.Pravidelná četba zadávaných textů.Přednesení referátu a jeho písemné rozvedení do formy seminární práce o rozsahu 5 - 10 stran.

Garant

PhDr. Ivo Říha, Ph.D.