Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rétorika v dějinách komunikace (KLKS / REDE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / REDE - Rétorika v dějinách komunikace, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Antická rétorika (předaristotelská, helénistická, římská).2.Rétorika a středověká kultura.3.Rozpad systému rétoriky ve vědě a kultuře novověku.4.Rétorika v 19. a 20. století.5.Typologie rétorických teorií (rétorika agonální, rétorika jako propagace filozofie a vědy, rétorika jako teorie argumentace, rétorika jako nástroj výchovy, rétorika jako teorie textu a stylistiky).

Získané způsobilosti

Schopnost náhledu na rétoriku v širokých historických a kulturních souvislostech.Dovednost analyzovat a hodnotit řečnické projevy různých historických období a individuálních stylů, včetně projevů současných a vlastních.Dovednost vytvořit řečnický projev zadaných parametrů, příp. uvědoměle využít rétorické prostředky v odborném či uměleckém textu.

Literatura

JIRÁK,J. Antologie komentovaných textů z dějin rétorické praxe. PLATÓN. Dialogy Prótagoras, Faidros, Gorgias, Kratylos, Theiatétos. Ed. Oikúmené. Praha, 1992. CURTIUS, E.R. Evropská literatura a latinský středověk. Praha: Triáda, 1998. LOTKO, E. Kapitoly ze současné rétoriky. Olomouc, 1997. OLIVA, P. Kolébka demokracie. Praha, 2000. KRAUS, J. Rétorika a řečová kultura. Praha. Karolinum, 2004. ARISTOTELES. Rétorika. Poetika. Praha:Rezek, 1999. KRAUS, J. Rétorika v evropské kultuře. Praha. Academia, 1998. DÉMOSTHENÉS. Řeči na sněmu. Ed. Antická knihovna. Praha, 2002. JUNGMANN,J. Slowesnost aneb Náuka o wýmluwnosti prosaické, básnické i řečnické se sbírkau příkladů v newázané i wázané řeči. Praha, 1820. HOFFMANNOVÁ, J. Stylistika a oučasná situace stylistiky. Praha. Trizonia, 1997. OLIVA, P. Svět helénismu. Praha, 2001. Tribuni výmluvnosti. Výbor ze starověkých řečníků.Ed. Antická próza. Praha:Odeon, 1974. QUINTILIANUS. Základy rétoriky. Praha:Odeon, 1985. KOMENSKÝ, J.A. Zpráva a naučení o kazatelství. In: Opera omnia 4. Praha: Akademia, 1984. OLIVA, P. Zrození evropské civilizace. Praha, 2003.

Požadavky

Vypracování rétorického projevu a jeho kritické zhodnocení.Prohloubené prostudování odborné literatury a komentovaná četba vybraných částí o vývoji rétoriky v určitém historickém období, o určité osobnosti rétora či teoretika rétoriky, případně určitého problémového okruhu.Obojí bude prezentováno u zkoušky. Součástí zkoušky bude i vylosovaná historicko-teoretická otázka.

Garant

doc. PhDr. Jana Bartůňková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jana Bartůňková, CSc.