Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná česká próza (KLKS / SCEPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / SCEPR - Současná česká próza, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Uvedení do tématu - souhrnná charakteristika české prózy po roce 19892 Literární život (instituce, média)3 Regionální tvorba (skupiny a časopisy mimo centra)4 Postmodernismus (J. Kratochvil, D. Hodrová, V. Macura, M. Ajvaz, J. Topol, J. Křesadlo)5 Autenticitní tendence (L. Vaculík, M. C. Putna, E. Kantůrková)6 "Umění" versus "komerce" (M. Viewegh, P. Šabach, J. Jandourek, P. Kohout, B. Nesvadbová)7 Náboženské a spirituální motivy (P. Payne, M. Rejchrt, J. Balabán, I. Matoušek)8 Historický román v nové situaci (V. Körner, V. Vokolek, Z. Šmíd, V. Macura, M. Urban)9 Reflexe současných společenských problémů a "nová angažovanost"10 Feminita a feminismus (A. Berková, C. Biedermannová, E. Hauserová, Z. Brabcová, I. Pekárková, P. Soukupová)11 Konfrontace s "cizím" (P. Hůlová, J. Rudiš, J. Topol, J. Cempírek)12 Čeští autoři v cizině13 Próza v digitálním prostředí

Získané způsobilosti

Absolventi předmětu se budou moci prokázat potřebnou erudicí kulturně historickou i z hlediska znalosti současné literární kultury kupříkladu při práci obecně v médiích (v redakční práci, v dramaturgii mediální praxe, v kontaktu s mediálními pracovišti, zejména v kulturní oblasti), dále v pracovištích spjatých s humanitními obory (v knihovnách, v komisích zaměřených na kulturní sféru), případně i při dalším studiu humanitních oborů.

Literatura

Machala, Lubomír. Literární bludiště. Bilance polistopadové prózy. Praha, 2001. Fialová, Alena (ed.). V souřadnicích mnohosti. Česká literatura první dekády jednadvacátého století v souvislostech a interpretacích. Praha, 2014. Hruška, Petr - Machala, Lubomír - Vodička, Libor - Zizler, Jiří (eds.). V souřadnicích volnosti. Česká literatura devadesátých let dvacátého století v interpretacích. Praha, 2008. Trávníček, Jiří. Ve studených vodách svobody. Česká literatura 1989 - 2009. Host 10, s. 33-38, 2010. Janáček, Pavel (ed.). Česká a slovenská literatura dnes. Praha - Opava, 1997. Jareš. Michal (ed.). Deset let poté.. Česká a slovenská literatura po roce 1989. Praha - Opava, 2000. Novotný, Vladimír. Mezi moderností a postmoderností. Úvahy o typologii české prózy z konce tisíciletí. Praha, 2002.

Požadavky

Pravidelná docházka (max. 3 absence za semestr), každý přečte minimálně 1 odbornou práci z doporučené literatury a nejméně 2 prózy z probíraného období, znalosti budou ověřeny formou testu, na jehož základě bude udělen zápočet.

Garant

PhDr. Antonín Kudláč, Ph.D.