Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná česká literatura (KLKS / SCLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / SCLI - Současná česká literatura, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecná charakteristika období I: situace, změny, spis. organizace, nakladatelství, časopisy, skupiny, manifesty, tendence; ceny a soutěžePróza: disent versus svoboda; exil; autoři nejstarší a střední generace; debutanti po r. 1989 a po r. 2000Poezie: vývoj v devadesátých a nultých letech; nová jménaDrama: tendence, autoři, žánryJinojazyčná česká literatura po roce 1989Literatura pro děti a mládež po r. 1989

Získané způsobilosti

Souhrnné informace o vývoji a stavu české literatury během posledních desetiletí s možností je uplatnit v odborné praxi (redakční aj.), případně ve vlastní badatelské, výzkumné či rešeršní činnosti.

Literatura

MACHALA,L. Literární bludiště. Bilance polistopadové prózy. Praha, 2001. Koletiv autorů. V souřadnicích mnohosti. Praha, 2014. Kolektiv autorů. V souřadnicích volnosti. Praha, 2008. Antalogie nové české literatury 1995-2004. Praha, 2004. KOPÁČ,R. Hvizd žlutého inkoustu a facka. Praha, 2004. NOVOTNÝ,J. Mezi moderností a postmoderností. Praha, 2300. KOŽMÍN, Z.;Trávníček, J. Na tvrdém loži z psího vína. Brno, 1998. ŠTOLBA,J. Nedopadající džbán. Úvahy o básnících a poezii. Praha, 2006. HAMAN,A. Prozaické surfování. Česká literatura na konci milénia. Olomouc, 2001. KOLEKTIV AUTORŮ. Rozprava o současné poezii. Plzeň, 2006.

Požadavky

Účast na přednáškách není povinná, avšak účast na nich je žádoucí. U zkoušky se předpokládá znalost významných děl z tohoto období, stejně jako několika titulů příslušné odborné literatury. Student ke zkoušce předloží reprezentativní soupis beletrie a sekundární literatury.

Garant

doc. Mgr. Radek Malý, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Radek Malý, Ph.D.