Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezi sémiotikou a estetikou I (KLKS / SEME1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / SEME1 - Mezi sémiotikou a estetikou I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sémiotika - estetika. Společné a rozdílné.Znak. Značit, označovat, vyjadřovat, atd.Historie: Diadické koncepce.Aristoteles: O vyjadřování .Etc.Pokračování: Triadické koncepce. Stoikové. Etc.Ostenze: historie ukazování.Enigma aneb o symbolu.Přesvědčování I. (Teorie persuazivní komunikace).Přesvědčování II. (Praxe).Úsměv Mony Lisy. (Neverbální komunikace I.).Je to pravda odvěká, šaty dělaj´ člověka". (Neverbální komunikace II.).Úvod do teorie artefaktu. (Společné rysy např. umění, sportu, aj.).

Získané způsobilosti

Studenti schopni kombinace monologické a dialogické formy, jakož i práce s textem, získají též schopnost zaujmout kritický postoj vůči světu kultury. Jednotlivé semestry postupují od osvojování teoretické výzbroje, přes znalosti základních kategorií až k rozpoznávání kritických škol.

Literatura

MATHAUSER, Z. Metodologické meditace aneb tajemství symbolu. Brno, 1989. TONDL, L. Mezi epistemologií a sémiotikou. Praha. Filosofia, 1996. OSOLSOBĚ, I. Ostenze, hra, jazyk. Brno. Host, 2003. DOUBRAVOVÁ, J. Sémiotika v teorii a praxi. Praha. Portál, 2002.

Požadavky

Tento semestr bude uzavřen zápočtovým testem.

Garant

prof. PhDr. Jarmila Doubravová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jarmila Doubravová, CSc.