Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezi sémiotikou a estetikou II (KLKS / SEME2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / SEME2 - Mezi sémiotikou a estetikou II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sémantické gesto. (J.Mukařovský, M.Jankovič, F.Červenka, ad.).Typ/ znak, metaznak: Quijote v českém umění.(I.S.Turgeněv, R.Barthes, M.Foucault; V.Černý, M.Kundera, ad.).Putující subjekt: identita v prostoru a v čase. Styl.Román - řeka a analogie v jiných uměních. (Z.Mathauser, ad.).Estetický prožitek. Zkušenost. Kvalita. Hodnota.(V.Zuska, T.Kulka, ad.)Estetické kategorie: Humor a jevy příbuzné. (H.Bergson, S.Freud, I.Osolsobě, ad.).Vznešené a nízké. Nutnost ( i neurotičnost) tragična. (M.Bachtin, ad.).Drastickost a brutalita. (A.F.Losev-V.P.Šestakov, ad.).Identifikace a distance. Sebeutvářející momenty percepce. (Ch.W.Morris, V.Zuska, U.Eco, ad.).Interpretace I. (F.D.E.Schleiermacher, W.Dilthey, H. G.Gadamer, P.Ricoeur).Interpretace II. (U.Eco, R.Rorty, J.Culler, T.Todorov a d.).Česká literatura k tématu.Estetický experiment. Historie. Česká tradice.(Hostinský,Zich,Sychra ad.).

Získané způsobilosti

Cílem kursu je kombinací monologické a dialogické formy, jakož i práce s textem dát studentům schopnost zaujmout kritický postoj vůči světu kultury. Jednotlivé semestry postupují od osvojování teoretické výzbroje, přes znalosti základních kategorií až k rozpoznávání kritických škol.

Literatura

ZUSKA, V. Estetika. Úvod do současnosti tradiční discipliny. Praha: Triton, 2001. DOLEŽEL, L. Fikce a možné světy (vybrané kapitoly). Praha: Karolinum, 2003. Kybernetika na prahu XXI. století. Mezi kybernetikou, estetikou a sémiotikou (27-34). Brno, 2005. MATHAUSER, Z. Mezi filozofií a poezií. Praha: Filosofia, 1995. DOUBRAVOVÁ, J. Sémantické gesto. Praha: Karolinum, 2001.

Požadavky

Semestr bude zakončen zápočtovým testem.

Garant

prof. PhDr. Jarmila Doubravová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jarmila Doubravová, CSc.