Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezi sémiotikou a estetikou III (KLKS / SEME3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / SEME3 - Mezi sémiotikou a estetikou III, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kritika. Osobnosti a tvorba.K typologii kritiky, nejen literární.Kritické myšlení.Kritika a teorie překladu.Jak udělat něco slovy.Perspektivy moci. LTI a jevy příbuzné.Obsahová analýza.Tyranie slova. Věštění. Reklama. Ideologie.Povinnou se stává v tomto semestru stránková recenze buď knižního titulu nebo představení, výstavy, filmu apod.

Získané způsobilosti

Vzhledem k tomu, že se jedná o distanční - vedenou formu studia, seminář jednou v každém měsíci s předem ohlášeným programem, včetně referátů, soustředí se výuka na způsobilosti, nutné v diskusi (zaujetí vlastního stanoviska a jeho obhajoba - argumentace, připuštění alternativ).

Literatura

povinnou připravuje garantka ve formě titulu: Kritika v teorii a praxi. GADAMER, H.G. Aktualita krásného. Bratislava: Archa, 1995. MATHAUSER, Z. Estetické alternativy. Praha: Gryf, 1994. MARKALOUS, B. Estetika praktického života. Praha: Odeon, 1989. AUSTIN, J. L. Jak udělat něco slovy. Praha: Filosofia, 2000. ECO, U. Meze interpretace. Praha: Karolinum, 2005. ZUSKA, V. Mimezis - fikce - distance. Praha: Gryf, 1991. ECO, U. Mysl a smysl. Praha: Vize 97, 2000. BARTHES, R. Mytologie. Praha: Dokořán, 2004. MUKAŘOVSKÝ, J. Studie z estetiky. Praha: Odeon, 1966. KULKA, T. Umění a kýč. Praha: Torst, 1994. LEVÝ, J. Umění překladu. Praha: Panorama, 1983. TONDL, L. Znalost, její lidské, společenské a epistemické dimenze. Praha: Filosofia, 2002. GOODMAN, N. Způsoby světa-tvorby. Bratislava: Archa, 1996. ŠALDA, F. X. (1867-1937-1967). Praha, 1968.

Požadavky

v písemné formě odevzdat přednesenou práci na téma Co má pro mne význam a smysl v rozsahu 3 - 5 stran, která bude obsahovat též reflektující literaturu ke zvolenému tématu, jakož i recenzi.Přednáškový cyklus bude zakončen zkouškou.

Garant

prof. PhDr. Jarmila Doubravová, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jarmila Doubravová, CSc.