Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do slavistiky (KLKS / SESL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / SESL - Úvod do slavistiky, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Interdisciplinární povaha slavistiky.Jazyky a literatura v kuturně - historickém kontextu.Pojem "národ" a kulturní identita.Areálové hledisko.Základy komparatistiky.Genetické souvislosti.Typologické souvislosti.Srovnávání paradigmat.Otázky literární kultury.Proces vytváření, šíření a vnímání literatury..Role archetypů, stereotypů, topoi a symbolů.Vývoj slavistiky v českém prostředí.Nové trendy slavistické komparatistiky.

Získané způsobilosti

Posluchači si osvojí vědomosti a dovednosti mezioborového charakteru využitelné k prohloubenému studiu a veřejné propagaci archivních dokumentů, historických reálií a kulturních souvislostí spojených jak s ideou evropské integrace, tak s potřebou prohlubovat národní svébytnost Slovanů.

Literatura

ĎURIŠIN, D. a kol. Medziliterárny centrizmus stredoeurópskych literatúr. České Budějovice-Brno-Bratislava, 1998. POSLEDNÍ, P. Měřítka souvislostí. Česká a polská literární kultura po roce 1945. Praha, 2000. KUDĚLKA, M. O pojetí slavistiky. Vývoj přestav o jejím předmětu a podstatě. Praha, 1984. ZELENKA, M. Aktuální problémy slovanské filologie (K perspektivám literárněvědné slavistiky). In: Česká slavistika 2003. Přednášky pro XIII. mezinárodní kongres slavistů. Ljubljana 15.-21.8.2003. Praha - Academia, 2003. POSPÍŠIL, I. Slavistika na křižovatce. Brno, 2003. WOLLMAN, F. Slovanská myšlenka od Dobrovského a Kollára k Masarykovi. In: Co daly naše země Evropě a lidstvu. Praha - Sborník, 1940. MATHAUSER, Z. Slovanství jako přesah. In: K úloze Slovanů v historii a současnosti. Praha - sborník, V. Veber ed., 1998.

Požadavky

Povinná účast na přednáškách - 70%.Zpracování poznámek z odborné literatury.Základní orientace v látce (zk.)Písemný referát o vlastní zkušenosti. s přeshraničními kontakty (odevzdat před zk.).

Garant

Mgr. Michal Téra, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Téra, Ph.D.