Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Slovinska II (KLKS / SLD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / SLD2 - Dějiny Slovinska II, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Slovinci během první světové války a jejich postavení po rozpadu Rakousko-Uherska.Královská Jugoslávie v meziválečném období a postavení Slovinců v ní.Druhá světová válka a její průběh na území Slovinska, role partyzánského boje.Ideologická roztříštěnost Slovinců během války.Situace po osvobození Slovinska a konci války.Titovská Jugoslávie mezi světovými velmocemi.Vývoj ekonomiky titovské Jugoslávie z hlediska vnitřního i zahraničního.Otázka politické nesvobody za Tita.Smrt Tita a její vliv na politickou situaci v 80. letech.Vyostřování vztahů mezi národy Jugoslávie na konci 80. let.Zrození samostatnosti Slovinců na počátku 90. let.Hlavní postavy politické a ekonomické transformace Slovinců v 90. letech.Slovinci a přibližování a vstup do evropských struktur.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu student získá základní vědomosti v oblasti moderních dějin slovinského národa v období 20. století.

Literatura

Zgodovina Slovencev. Cankarjeva založba. Ljubljana, 1976. Dějiny jihoslovanských zemí. NLN, Praha, 1998. Pelikán, J., Tejchman, M. Dějiny Jugoslávie (1918-1991). Karolinum, Praha, 1994. Pelikán, J. Jihoslovanská krize: kořeny a souvislosti. Praha, 1996. Pirjevec, Jože. Jugoslávie 1918-1992. Vznik, vývoj a rozpad Karadjordjevićovy a Titovy Jugoslávie. Praha, 1979. Kacin Wohinz, M., Pirjevec, J. Zgodovina Slovencev v Italiji 1866-2000. Nova revija. Ljubljana, 2000. Grafenauer, B. Zgodovina slovenskega naroda 1-4. Ljubljana, 1954.

Požadavky

Aktivní účast, závěrečná zkouška.

Garant

doc. PhDr. Ladislav Hladký, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Ladislav Hladký, CSc.