Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jihoslovansko-polské literární kontakty (KLKS / SLJS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / SLJS - Jihoslovansko-polské literární kontakty, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jihoslovansko-polské kulturní kontakty v historické retrospektivě.Polsko-jihoslovanské kontakty ve středověku.Společní panovníci Poláků a Jihoslovanů.Legenda o Lechu, Čechu a Rusu a její pozdější reflexe.Motiv osmanského nebezpečí v polské a jihoslovanské tradici.Motiv bitvy u Varny ? Vladislav III. Varnenčík.Zawisz Czarny ? polský rytíř protiosmanského boje.Polští literáti 16. a 17. století o osmanském nebezpečí.Polské cestopisy a slovanský Balkán; Simeon Lechaci (Szymon z Lechistanu); Krzsysztof Zbaraski a cesta do Cařihradu.Barokní slavismus a Polsko. Vzájemné kontakty mezi Dubrovníkem a Polskem.Ivan Gundulić a Polsko; Gundulićův Osman v polské tradici.Fenomén Jan III. Sobieski ? obléhání Vídně (1683).Reflexe polsko-tureckých válek v polském výtvarném umění; tradice polských orientalismů.Jihoslovanští osvícenci a literáti v Polsku.Pojetí romantismu - polská literatura a literatury jižních Slovanů a vzájemné kontakty.Recepce Adama Mickiewicze v jihoslovanských literaturách.Jihoslovanské literatury v Mickiewiczově kurzu Literatura słowiańska.Jihoslovanské ohlasy polského mesianismu.Lednové povstání 1863 a jihoslovanský kontext.Působení polské katolické emigrace na slovanském Balkáně.Obrozenecké překlady polské literatury v jihoslovanském prostředí.Literární kontakty po roce 1945.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni adekvátně analyzovat literárně-kulturní vývoj sledovaných prostředí ve vzájemném průsečíku a chápat národní literaturu v širších souvislostech.

Literatura

Bidlo, Jaroslav. Dějiny Slovanstva. Praha, 1927. BOBROWNICKA, M. (ed.). Język i tożsamość narodowa. Krakow, 2000. BUNJAK, P. Mickjevič i slovenska ideja, in: Slavistika, god. III. Beograd, 1999. MÁCHAL, J. Slovanské literatury, díl I., Matice česká - Novočeská bibliotéka. Praha, 1922. WOLLMAN, F. Slovanství v jazykově literárním obrození u Slovanů. Brno, 1958. DOROVSKÝ, I.; HRONKOVÁ, D. a kol. Slovník spisovatelů - Bulharsko. Praha, 1978. KVAPIL, M.; NEDVĚDOVÁ, M. a kol. Slovník spisovatelů - Jugoslávie. Praha, 1979. Durković-Jakšić, Ljubomir. Z dziejów stosunków jugosłowiansko-polskich 1772-1840. Wrocław, 1977.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách, závěrečný pohovor o nastudované literatuře.

Garant

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Miroslav Kouba, Ph.D.