Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Slovinská kultura a společnost (KLKS / SLKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / SLKS - Slovinská kultura a společnost, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky umění ve Slovinsku, antické umění.Umění ve středověku, jeho cesty, inspirace, ohlasy parléřovské gotiky ve Slovinsku (Ptujska Gora).Renesance a baroko ve Slovinsku, místo mezi italským a severským uměním, cizí vlivy a domácí umělecké dílny.Umění 19. st. ? obecně umělecké otázky a národní témata, historizující slohy, realismus.Umění 20. st. ? Plečnik a jeho dílo v Čechách, Plečnik a jeho koncepce architektury, další alternativy (Fabiani, Vurnik, Ravnikar).Slovinské moderní malířství od impresionismu k surrealismu.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o vývoji slovinského umění, jeho hlavních představitelích a dílech a zároveň o vazbách slovinského umění k umění evropskému, se speciální pozorností k umění českému. Bude se orientovat v základních charakteristikách evropských uměleckých směrů obecně a bude schopen posoudit slovinskou specifičnost v přebírání a zpracování uměleckých impulzů ze zahraničí.

Literatura

Urbančič, B. Česko-slovinské kulturní styky. Praha , 1995. Češi a Jihoslované v minulosti. Praha , 1975. Prelovšek, D. Josip Plečnik - architekt Pražského hradu. Praha , 1997. Prelovšek, D. Josip Plečnik : život a dílo. Šlapanice , 2002. Krečič, P. Jože Plečnik, moderni klasik. Ljubljana , 1999. Cevc, E. Slovenska umetnost. Ljubljana , 1966. Umetnost na Slovenskem. Ljubljana , 1998.

Požadavky

Písemný esej na téma z dějin slovinské kultury či jejích vazeb s kulturou českou. Ústní zkouška.

Garant

Mgr. Aleš Kozár, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Aleš Kozár, Ph.D.