Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současnost a reálie Slovinska (KLKS / SLSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / SLSR - Současnost a reálie Slovinska, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Počátky dějin slovinského umění, odezvy antiky a její pozůstatky na slovinském územíUmění křesťanského středověkuOhlasy parléřovské gotiky u Slovinců (Ptujska Gora)Baroko v Lublani jako odraz rostoucího sebevědomí a sebeuvědomění SlovincůUmění 19. st. jako odraz národních tématCesty moderní architektury (Plečnik, Vurnik, Fabiani)Formování Plečnikova uměleckého stylu a jeho prezentace u násMeziválečné malířství - experiment a aktivismus

Získané způsobilosti

Student získá základní geografickou orientaci v zemi, má povědomí o poloze a významu největších měst, hlavních řek, pohoří apod. Získá povědomí o současných problémech slovinské demografie, obyvatelstva země i menšin mimo vlastní Slovinsko a jinonárodních menšin ve Slovinsku. Orientuje se v oblasti současného politického systému.

Literatura

URBANČIČ, B. Česko-slovinské kulturní styky. Euroslavica, 1985. Dějiny jihoslovanských zemí. Praha, 1998. GAMS, I. Geografske značilnosti Slaovenije. Ljubljana, 1998. Narava Slovenije. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2004. Poznejte Slovinsko. Cankarjeva založba, Ljubljana, 1996. Slovenija. Turistični vodnik. Ljubljana, 2002. CEVC, E. Slovenska umetnost. Ljubljana, 1966.

Požadavky

Obecná specifika Slovinska, regiony, občiny.Demografie, obyvatelstvo, menšiny.Geografická charakteristika Slovinska.Hospodářská specifika Slovinska.Náčrt politické situace dnešního Slovinska.Média a školství.Kultura, literatura a výtvarné umění a jejich místo ve slovinské společnosti.

Garant

Mgr. Aleš Kozár, Ph.D.