Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistika (KLKS / STYLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / STYLI - Stylistika, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:Místo stylistiky v rámci komunikativně a textově pojaté lingvistiky. Základní pojmy stylistiky, především pojem stylu a různých stupňů jeho zobecnění.Stylotvorné činitele a odraz jejich působení v jazykových projevech. Klasifikace nadindividuálních stylů.Proměny stylů v současné komunikaci I.Proměny stylů v současné komunikaci II.Text/komunikát a jeho vlastnosti (koheze, koherence, intencionalita, akceptabilita, informativnost, situativnost, intertextualita).Prostředky podílející se na výstavbě textů/komunikátů.Slohové postupy a útvary. Horizontální a vertikální členění textu.Subjektová problematika textu, způsoby formování tématu, zobrazování a jazykového vyjadřování časoprostorových vztahů, stylizování komunikace.Útvary národního jazyka (prestižnost, "bilingvismus" českých mluvčích, přepínání kódů). Stylistická klasifikace slovní zásoby.Stylové využití synonymie, antonymie, homonymie a polysémie, stylové využití obrazných pojmenování.Stylotvorné vlastnosti paralingválních prostředků.Slohové hodnoty prostředků slovotvorných, morfologických a syntagmatických.Slohová charakteristika prostředků syntaktických.Semináře:Styl preromantické prózy.Máchova próza. Zobrazení komunikačních faktorů v Marince, funkce mota.Čtyry doby B.Němcové a žánrová inetrextovost (znaky iniciační prózy).Korespondence B.Němcové jako součást uměleckého díla.Nerudovy Povídky malostranské. Tektonika povídkového souboru a ztvárnění komunikačních jevů.F.Šrámek a impresionistické drama. Scénické poznámky jako "odborný" i umělecký text. Funkce neverbálních prostředků.Podstata lyrismu v Čapkově Loupežníkovi. Funkce zobrazeného prostoru a času.K.Čapek: Povídky z jedné a druhé kapsy. Intertextové vztahy mezi oběma soubory. Vypravěčské subjekty.Klasičnost a aktualizace složek syžetové struktury (V.Vančura, Rozmarné léto).Styl české historické prózy (Jirásek, Winter, Durych, Šotola).Osobitost stylu O.Pavla (Pohádka o Raškovi, Smrt krásných srnců, Jak jsem potkal ryby).Montáž, koláž a celkový smysl textu (B.Hrabal - Toto město je ve společné péči obyvatel, Morytáty a legendy).Shrnutí, závěr semestru.

Získané způsobilosti

Na základě interpretací autentických textů (příp. pokusů o tvorbu stylově a žánrově určených textů vlastních) bude rozvinuta absolventova dovednost hodnotit výrazové prostředky (jazykové, slohové, výstavbové i mimojazykové) z hlediska adekvátnosti jejich užití.

Literatura

DANEŠ, F. a kol. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Praha: Academia, 1997. ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština - řeč a jazyk. (5 kap). Praha: ISV, 1996. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 1995. Čechová,M. - Krčmová,M. - Minářová,E. Současná stylistika. NLN Praha, 2008. ČMEJRKOVÁ, S. a kol. Čeština, jak ji znáte a neznáte. Praha: Academia, 1996. ČMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, j. Jak napsat odborný text. Voznice: Leda, 1999. Hodrová,D. Poetika míst. Kapitoly z literární tematologie. H+H, 1997. Čmejrková. Reklama v češtině. Leda Praha, 2000. KOHOUT, J. Rétorika. Umění mluvit a jednat s lidmi. Praha: Management Press, 1995. HAVRÁNEK,B.; JEDLIČKA, A. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna, 1996. Hoffmannová,J. Stylistika a .. Současná situace stylistiky. Trizonia Praha, 1997.

Požadavky

Požadavky:účast na seminářích alespoň 75%plnění zadaných úkolů a aktivní práce v semináříchPrůběh zkoušky:Ústní zkouška bude spojovat teoretické poznatky (viz přednáškové okruhy a povinná studijní literatura) a praktické interpretační dovednosti (analýza úryvku předloženého textu).Student prokáže hlubší znalost některého okruhu z doporučené literatury podle vlastního výběru.

Garant

doc. PhDr. Jana Bartůňková, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jana Bartůňková, CSc.