Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie literatury a interpretace (KLKS / TELI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / TELI2 - Teorie literatury a interpretace, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sémantika a pragmatika fikčních světů jako nástroj interpretace literárního textu2. Estetický účinek textu z pohledu aplikované poetiky, rétoriky a stylistiky3. Naratologická kategorie vypravěče v kontextu textové fokalizace a hlediska4. Topologická struktura textu, symbolické motivy, chronotop a archetypy5. Postava jako centrální faktor tematické výstavby fikčního světa6. Rétorické principy v kontextu ideové a ideologické struktury textu7. Dialog a dialogické aspekty v současné české postmoderní próze8. Estetický pluralismus, stylistické různořečí a hodnotová polyfonie

Získané způsobilosti

Absolventi kursu budou schopni interpretovat libovolný umělecký, případně publicistický, esejistický, populárně naučný text, opatřit si k jeho analýze odpovídající sekundární literaturu a porozumět mu v rámci jeho kulturní a historické podmíněnosti, To jim poskytuje obecný vhled do konstrukce a fungování textového sdělení, včetně jeho kritického hodnocení.

Literatura

COHNOVÁ, D. Co dělá fikci fikcí. Praha, 2009. BARTHES, R. Fragmenty milostného diskursu. Červený Kostelec, 2008. DOLEŽEL, L. Heterocosmica. Fikce a možné světy. Praha, 2003. DOLEŽEL, L. Heterocosmica II. Fikční světy postmoderní české prózy. Praha, 2014. BÍLEK, P. A. Hledání jazyka interpretace k modernímu prozaickému textu. Brno, 2003. PECHAR, J. Interpretace a analýza literárního díla. Praha, 2002. NEWTON, M. K. Jak interpretovat text. Olomouc, 2008. KOTEN, J. Jak se fikce dělá slovy. Brno, 2013. BÍLEK, P. A. (ed.). James Bond a major Zeman. Ideologizující vzorce vyprávění. Praha, 2007. NUNNING, A. Lexikon teorie literatury a kultury. Koncepce, osobnosti, základní. Brno, 2006. TURNER, M. Literární mysl. O původu myšlení a jazyka. Brno, 2005. FOŘT, B. Literární postava. Vývoj a aspekty naratologických zkoumání. Praha, 2008. LAKOFF, G., JOHNSON, M. Metafory, kterými žijeme. Brno, 2002. TRAILLOVÁ, N. H. Možné světy fantastiky. Vznik paranormální fikce. Praha, 2011. HODROVÁ, D. A KOL. ?na okraj chaosu?Poetika literárního díla 20. století. Praha, 2001. DOLEŽEL, L. Narativní způsoby v české literatuře. Praha, 2014. TRÁVNÍČEK, J. Pčíběh je mrtev? Schizmata a dilemata moderní prózy. Brno, 2003. HODROVÁ, D. (ed.). Poetika míst. Kapitoly z literární tematologie. Praha, 1997. VIEWEGH, J. Psychologie umělecké literatury. K problematice a metodologii nové interdisciplíny. Praha, 1999. ŠIDÁK, P., MULLER, R. Slovník novější literární teorie. Praha, 2012. ŠTOCHL, M. Teorie literární komunikace. Praha, 2005. WELLEK, R., WARREN, A. Teorie literatury. Olomouc, 1996. PEPRNÍK, M. Topos lesa v americké literatuře. Brno, 2005. FIŠER, Z. A KOL. Tvůrčí psaní v literární výchově jako nástroj poznávání. Brno, 2012. PETŘÍČEK, M. Úvod do (současné) filosofie. Praha, 1997. KUBÍČEK, T. Vypravěč. Kategorie narativní analýzy. Brno, 2007. JEDLIČKOVÁ, A., SLÁDEK, O. (ed.). Vyprávění v kontextu. Praha, 2008.

Požadavky

Po krátkém metodologickém úvodu postupně vystoupí všichni účastníci semináře s podrobnou analýzou dohodnutého díla ze současné české prózy, během jejíž prezentace a následné diskuse se zaměří na co nejširší pojetí sémantiky a pragmatiky příslušných fikčních světů. Zkoumány budou zejména aspekty naratologické, tematologické a stylistické, včetně detailních pohledů na celkový ráz imaginativního myšlení a jeho estetické reprezentace v díle zvoleného autora.

Garant

Mgr. Jiří Studený, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Studený, Ph.D.