Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář tvůrčího psaní I (KLKS / TPSA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / TPSA1 - Seminář tvůrčího psaní I, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie, charakter a možnosti tvůrčího psaní v interdisciplinárních souvislostech2. Tvůrčí psaní jak zdroj motivační zpětné vazby v kontextu osobního tvořivého rozvoje3. Základní metody a techniky tvůrčího psaní a jejich praktická realizace4. Literární inspirace v tvůrčím psaní, modelové a žánrově definované psaní5. Paralelní texty jako nástroj vědomě intertextuální a intermediální tvůrčí práce6. Naratologie a konkrétní vypravěčské postupy při tvorbě narativních textů7. Sebereflektivní psaní pomocí mentálního mapování, fokalizačních seznamů aj.8. Transdisciplinární přesahy metodologie tvůrčího psaní na pozadí současné vědy

Získané způsobilosti

Absolventi kursu prohloubí své vyjadřovací schopnosti (včetně vědomé literární stylizace vlastního textu), získají přehled o základních metodách rozvoje tvořivého myšlení, budou lépe rozumět tvůrčímu procesu jako takovému, naučí se využívat osobní a skupinové dynamiky v rámci své práce s inspiračními podněty různého původu a druhu. V praxi si účastníci ověří dosavadní vědomosti z literární teorie a rozšíří je o další praktické vhledy.

Literatura

STUDENÝ, J. Dramata jazyka. Teorie literatury a praxe tvůrčího psaní. Červený Kostelec, 2010. BRAYFIELDOVÁ, C. Jak napsat bestseller.. Praha, 2007. ZÁBRANA, J. (ed.). Jak se dělá báseň. Praha, 1999. DACEY, J. S., LENNONOVÁ, K. Kreativita. Praha, 2000. JIRÁČEK, P. Lyrický rytmus. O spojení zvuku a smyslu ve verši. Brno, 2007. BUZAN, T. Mentální mapování. Praha, 2007. MALÝ, R. (ed.). Metody výuky tvůrčího psaní aneb Jak se v Česku učí psát. Praha, 2013. KOL.:. Na stope slovám. Príručka tvorivého písania.. Bratislava, 2007. BARTHES, R. Nulový stupeň rukopisu. Základy sémiologie. Praha, 1967. DE BONO, E. Pravdu mám já, určitě ne ty (1998); Šes klobouků aneb Jak myslet (1997). Praha, 1998. HRDLIČKA, F. Průvodce po literárním řemesle. Základy tvůrčího psaní. Praha, 2004. FIŠER, Z., HAVLÍK, V., HORÁČEK, R. Slovem akcí obrazem. Příspěvky k interdisciplinaritě tvůrčího procesu. Brno, 2010. QUENEAU, R. Stylistická cvičení. Praha, 1994. MAISEL, E. Trénink kreativity. Podněty pro rozvinutí tvořivého potenciálu na celý rok. Praha, 2002. BRHELOVÁ, E. Tvorba dramatického textu a její pedagogické aplikace. Brno, 2006. KOŽMÍN, Z. Tvořivý sloh. Malé traktáty a malé scénáře. Praha, 1995. FIŠER, Z. ET AL.:. Tvůrčí psaní - klíčová kompetence na vysoké škole . Brno, 2005. FIŠER, Z. Tvůrčí psaní. Malá učebnice technik tvůrčího psaní. Brno, 2001. DOČEKALOVÁ, M. Tvůrčí psaní pro každého I-III. Praha, 2006. FIŠER, Z. a kol. Tvůrčí psaní v literární výchově jako nástroj poznávání. Brno, 2012. CAMERONOVÁ, J. Umělcova cesta.. Praha, 2000. WATTS, N. Umění psát. Praha, 1998. BARABÁSI, A-L. V pavučině sítí. Praha, 2006. BRADBURY, R. Zen a umění psát. Praha, 1998. DROIT, R.-P. 101 experimentů z každodenní filosofie. Praha, 2003.

Požadavky

Podmínkou získání zápočtu je vedle aktivní účasti na seminářích především odevzdání autorských textů v dohodnutém počtu, žánrové podobě, rozsahu a formátu.

Garant

Mgr. Jiří Studený, Ph.D.