Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývoj umělecké kritiky (KLKS / VUKR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / VUKR - Vývoj umělecké kritiky, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice umělecké, zejména literární kritiky a její místo v poznávání uměníStručný přehled dějin české literární kritiky 19. a 20. stoletíF. X. ŠaldaJiří Karásek ze LvovicVáclav ČernýOtokar FischerAlbert VyskočilBedřich FučíkMilan JungmannJan LopatkaJosef VohryzekAleš HamanLiterární kritika po roce 1989

Získané způsobilosti

Schopnost vyššího stupně myšlení o literatuře, způsobilost hodnotit umělecké a literární dílo v kontextu soudobé literární kultury, možnost uplatnit poznatky v odborné praxi, event. i vlastní badatelské činnosti.

Literatura

HRTÁNEK, P. (ed.). Antologie textů k dějinám české literární kritiky II (1. polovina XX. století). Ostrava, 2009. HRTÁNEK, P. (ed.). Antologie textů k dějinám české literární kritiky (XIX. století). Ostrava, 2010. JANOUŠEK, P. Černá kočka aneb Subjekt znalce v myšlení o literatuře a jeho komunikační strategie. Praha, 2012. HAMAN, A. Nástin dějin české literární kritiky. Jinočany, 2000. OSVALDOVÁ, B., KOPÁČ, R. (eds.). Pokusy a dobrodružství. Poznámky k eseji. Praha, 2008. FIALOVÁ, A. (ed.). V souřadnicích mnohosti. Česká literatura první dekády jednadvacátého století v souvislostech a interpretacích. Praha, 2014. HRUŠKA, P., MACHALA, L., VODIČKA, L., ZIZLER, J. (eds.). V souřadnicích volnosti. Česká literatura devadesátých let dvacátého století v interpretacích. Praha, 2008. PŘIBÁŇ, M. (ed.). Z dějin českého myšlení o literatuře 1 ? 4. Praha, 2001.

Požadavky

Aktivní účast a dostatečná docházka (tolerovány jsou maximálně 3 absence za semestr), prezentace rozboru vybrané kritické reflexe literární díla.

Garant

PhDr. Antonín Kudláč, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Antonín Kudláč, Ph.D.