Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Žena v české literatuře 19. století (KLKS / ZCL19)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KLKS / ZCL19 - Žena v české literatuře 19. století, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zrod ženy-spisovatelky v české literatuře 19. století.Problematika geneze literárního díla: ženský verzus mužský autorský rukopis?Problematika recepce a projekce: žena a mužský literární kánon.Dívčí a ženské deníky: osobní zpověď jako umělecké dílo literární?Korespondence jako román v dopisech: Božena Němcová, Karolina Světlá a další.Tři velké tvůrkyně a literární obraz českého venkova: Božena Němcová, Karolina Světlá, Teréza Nováková.Ženská postava v literárnědruhových a žánrových proměnách - hrdinka v lyrice, epice, dramatu.Obraz ženy v proměnách období, proudů, směrů: od preromantismu k literatuře realisticko - naturalistické orientace.Pozn.: Podrobný návrh titulů k četbě, referátům a práci v semináři viz Materiály ke stažení.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu získá představu o možnostech rozumění literárnímu dílu prostřednictvím analýzy a interpretace genderových aspektů jeho sémantického plánu. Takto osvojená způsobilost bude ve výsledku doplněna přehledem o nejvýraznějších literárně činných ženách českého písemnictví 19. století.

Literatura

LENDEROVÁ, M. K hříchu i k modlitbě (Žena v minulém století). Praha, 1999. MORRISOVÁ, P. Literatura a feminismus. Brno, 2000. PACHMANOVÁ, M. Neznámá území českého moderního umění: Pod lupou genderu. Praha, 2004. HECZKOVÁ, L. Píšící Minervy. Vybrané kapitoly z dějin české literární kritiky. Praha, 2009. NOVÁK, A. Podobizny žen. Praha - Brno, 1940. Ponořena do Léthé (Sborník věnovaný cyklu přednášek Metafora ženy 2000 - 2001). SAK, R. Salon dvou století (Anna Lauermannová-Mikschová a její hosté). Praha, 2003. KRÁSNOHORSKÁ, E. Výbor z díla II (Studie, kritiky a paměti). Ed. Z. Pešat. Praha, 1956. SVĚTLÁ, K. Z literárního soukromí I (Vzpomínky. Paměti. Literární dokumenty). Ed. J. Špičák. Praha, 1959. Ztěžklá křídla snů (Ženy v české literatuře). Literární archiv, sb. č. 35 - 36 / 2003 - 2004. 2003. Žena - jazyk - literatura (Sborník z mezinárodní konference). Red. D. Moldanová. ŠALDA, F. X. Žena v poesii a literatuře. In: Boje o zítřek. Praha, 1973. BRABENCOVÁ, J. Ženská otázka a česká společnost v průběhu 19. a na počátku 20. století: vývoj vyššího dívčího vzdělání. In: Studie k sociálním dějinám 4. Eds. J. Machačová a J. Matějček. Opava - Kutná hora - Praha, 1999.

Požadavky

Aktivní účast, nejvýše 3 absence za semestr. Pravidelná četba zadávaných textů.Přednesení referátu a jeho písemné rozvedení do formy seminární práce o rozsahu 5 - 10 stran.

Garant

PhDr. Ivo Říha, Ph.D.