Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čínská filozofie a náboženství (KRE / CHPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / CHPR - Čínská filozofie a náboženství, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kursu je zaměřen na základní myšlenky taoismu a konfucianismu. Představeny a diskutovány budou zejména koncepce jako tao, wu-wei, představy o náležitém jednání a charakteru ctihodného člověka. Hlavními zdroji budou Tao-te ting a Lun-ju, základní texty dvou zmíněných tradic. Přednášky budou doplněny materiály, které dokumentují život a rituál současných čínských komunit v Kalifornii.Lao c´ův Tao-te tíngPřednáška 1: o "tao" (neboli "cestě").Přednáška 2: "te" či "wu wei" ("síla" tao a "nečinná činnost").Přednáška 3: o "šengovi" (mudrc).Přednáška 4: propojení témat a zvažování jejich náboženských a filosofických implikací.Přednáška 5: prezentace v powerpointu, další analýza textů, závěrečná diskuse.Lun-ju, čili Konfuciovy Hovory.Přednáška 1: na téma "li" ("náležité rituální chování").Přednáška 2: na téma "žen" ("dobrodiní").Přednáška 3: "čun c´" neboli "morálně pokročilý člověk".Přednáška 4: propojení témat a zvažování jejich filosofických a náboženských implikací.Přednáška 5: prezentace v powerpointu, další analýza textu, závěrečná diskuse.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní znalosti kategorií a pojmů taoistického a konfuciánského myšlení. Důležitou dovedností bude rozvoj porozumění a komunikace v odborné angličtině, jelikož kurs je vyučován profesorkou ze Spojených států.

Literatura

LUN YU. "The Analects" of Confucius. TAO TE CHING. "The Way and It s Power" by Lao Tzu.

Požadavky

Pravidelná příprava textů, docházka, aktivní spolupráce v hodinách

Garant

prof. Mary Bockover