Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gnóze: Četba mandejských textů (KRE / CMTX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / CMTX - Gnóze: Četba mandejských textů, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní témata: uvedení do mandejské problematiky, mandejská nauka (kosmogonie, teogonie a antropogonie), antropologie a soteriologie, morálka, kult, dějiny.Východiskem je četba a interpretace mandejských textů. Texty jsou k dispozici v německých a anglických překladech (nepředpokládá se znalost mandejštiny).

Získané způsobilosti

Interpretace náboženských cizojazyčných textů.

Literatura

Lidzbarski, Mark. Ginza: Der Schatz oder das große Buch der Mandäer. Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht 1925. Kurt Rudolph. Gnóze. Podstata a dějiny náboženského směru pozdní antiky. Praha: Vyšehrad 2010. Jiří Gebelt. Mandejské náboženství. Religio. Revue pro religionistiku 4, 1996, str. 37-66. E.S.Drower. The Canonical Prayerbook of the Mandeans. Leiden: E. J. Brill 1959. Jiří Gebelt. Vývoj a proměny mandejské komunity. Religio. Revue pro religionistiku 16, 2008, 33-55.

Požadavky

Požadavky na udělení zápočtu: 1) aktivní účast v semináři, 2) převzetí interpretace zvoleného textu, 3) převzetí protokolu z hodiny. Všechny texty jsou k dispozici v angličtině nebo v němčině.

Garant

ThDr. Jiří Gebelt, Th.D.