Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Církve a stát v moderní společnosti (KRE / CSMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / CSMS - Církve a stát v moderní společnosti, Fakulta filozofická, Univerzita Pardubice (UPa).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Analýza náboženství, jeho socializace / individualizace a institucionalizace.Vývoj pozice náboženství na území dnešní ČR do přelomu let 1989 - 1990Pozice náboženství v ČR podle sčítání lidu a zkoumání religiozity.Pozice náboženství v zemích EU a v dalších vybraných zemích.Účinné právní normy týkající se náboženství.Náboženství a politické programy.Náboženský extremismus jako činitel mezistátních a vnitrostátních konfliktů.Náboženství a školství historicky a v současnosti.Náboženská periodika.Náboženství a neperiodická literatura.Náboženství v elektronických médiích.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled v oblasti legislativy a veřejné správy ve věci náboženství, schopnost orientace ve spojitostech náboženství a politiky jakož i náboženství a publicistiky.

Literatura

Právní normy týkající se církví a ostatních náboženských společností souhrnně uvedené na www.religionistika.cz pod záhlavím Religiozita v ČR. STŘÍBRNÝ, J. (ed.). Církevní procesy padesátých let. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2002. BEČKA, J. Islám a české země. Olomouc: Votobia, 1998. IZETBEGOVIČ, A. Islám mezi Východem a Západem. TWRA, 1997. MENDEL, M. Islámská výzva. Brno: Atlantis, 1994. HANUŠ, J., FIALA, P. Katolická církev a totalitarismus v českých zemích. Centrum, 2001. BARŠA, P. Politická teorie multikulturalismu. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury., 1999. KAPLAN, K. Stát a církev v Československu 1948 - 1953. Praha: Doplněk, 1993. ROBBERS, G. (ed.). Stát a církev v zemích EU. Praha: Academia, 2001. TRETERA, J. R. Stát a církve v České republice. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství. LAMPARTER, M. Vztah církve a státu. Brno: Masarykova univerzita, 1993. BARŠA, P. Západ a islamismus. Brno, 2001.

Požadavky

Atestem je písemná zkouška - test v rozsahu 20 otázek s třemi možnostmi odpovědi, v rozsahu přednášené látky. K zapisování známky student přinese anotace nejméně čtyř titulů dále uvedené odborné literatury. Kvalitní anotace více než čtyř titulů mohou zvýšit známku oproti výsledkům testu o jeden stupeň.

Garant

doc. ThDr. Ivan Štampach

Vyučující

doc. ThDr. Ivan Štampach